В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як вибрати газонокосарку

Всі власники присадибних ділянок, заміських будинків і дач мріють про густий, зелений і м'який газон. Ідеальний газон вимагає багато уваги і догляду. Найголовнішим в догляді за газоном є стрижка трави. Саме від якості та частоти стрижки буде залежати кінцевий результат. Тому наявність газонокосарки в господарстві має бути правилом і нормою. Сьогодні на ринку багато виробників пропонують свою садову техніку різних типів — механічні, електричні, акумуляторні, бензинові газонокосарки. І навіть газонокосарки-роботи. Як розібратися у всьому цьому різноманітті і на що потрібно звертати увагу, ми Вам розповімо в даній статті. Отже, як вибрати газонокосарку.

Газонокосарка в роботі.jpg

Основні критерії при виборі газонокосарки

Головне завдання будь-якої газонокосарки — це косіння трави та полегшення праці людини. Багато хто думає, що всі газонокосарки стрижуть траву однаково. Але це не так.

Всі газонокосарки по типу стрижки діляться на два типи:

  • барабанні (шпиндельні);
  • роторні.

Більшість моделей газонокосарок, присутніх на ринку, є роторними. Висока їх популярність пояснюється простотою і компактністю конструкції, високою продуктивністю і низькою ціною. У цього типу обладнання двигун обертає з великою швидкістю головку з прикріпленими ножами. Ножі розташовані паралельно поверхні газону. Обертаючись, ножі виробляють зрізання трави. Висока швидкість обертання ножів дозволяє одночасно подрібнювати траву (виробляти мульчування). Створюваний круговими рухами ножів потік повітря направляє скошену траву в травозбірник. Таким чином за один прохід можливо виконати цілий комплекс робіт.

На тлі явних переваг роторні газонокосарки мають і деякі недоліки. По-перше, це якість зрізання трави. Газонокосарки роторного типу виробляють досить жорсткий зріз трави. Це може привести до появи жовтих (висохлих) ділянок на газоні і появи залисин на трав'яному покриві. Особливо гостро ця проблема виникає в разі використання затуплених ножів. По-друге, обертання ножів на великій швидкості може привести до розкидання землі, дрібних каменів або сухих гілок. А це може бути досить травматично. По-третє, ножі під час роботи можуть завдати шкоди елементам системи поливу, якщо їх вчасно не помітити.

Барабанні (або шпиндельні) газонокосарки забезпечують більш м'який і щадний зріз трави. Він порівнюється з зрізанням ножицями. В результаті такого зрізу трава швидше відновлюється і росте, а також має більш насичений колір. Леза мають вигнуту форму і кріпляться до валика. Валик має горизонтальне розташування і приводиться в рух в міру пересування машини по газону. Разом з валиком обертаються і чергуються самі леза. У нижній частині корпусу газонокосарок даного типу розташоване ще одне нерухоме лезо. Таким чином відбувається косіння трави.

Барабанні газонокосарки бувають двох типів:

  • контактні;
  • безконтактні.

У контактних газонокосарок шпиндельного типу леза барабана і лезо корпусу безпосередньо стикаються. В результаті виробляється зрізання трави. Одночасно відбувається і самозагострення лез. У безконтактних моделей між лезами барабана і лезом корпусу існує проміжок. Це дозволяє виробляти найбільш щадний зріз трави. Але в цьому випадку потрібно завжди стежити за гостротою ріжучих ножів і регулярно проводити їх заточку.

Вартість барабанних газонокосарок значно вища, ніж роторних. При цьому продуктивність буде набагато нижче. Але при цьому Ви отримуєте високу якість і естетику трав'яного покриву. Такі апарати рекомендується використовувати для стрижки декоративних газонів.

Виконання другого завдання (полегшення праці людини) буде залежати від інших параметрів, а саме: тип живлення, потужність агрегату, ширина обробки, тип конструкції, обсяг травозбірника і наявність інших функцій.

За типом живлення газонокосарки діляться на:

  • механічні (або ручні);
  • електричні;
  • акумуляторні;
  • бензинові;
  • газонокосарки-роботи.

Всі ці типи мають як свої переваги, так і недоліки. Ми їх розглянемо далі.

Від потужності двигуна газонокосарки буде залежати її продуктивність і функціональність. Чим більша потужність, тим легше агрегат впорається з косінням трави. Але слід враховувати, що, чим потужніша машина, тим масивнішою і важчою вона буде. А це буде впливати на керованість і комфорт при роботі. До того ж, більш потужні моделі мають значно вищу ціну. Тому потрібно дотримуватися правила золотої середини. Потужність агрегату необхідно вибирати з невеликим запасом. Цього запасу повинно бути достатньо, щоб впоратися зі стрижкою більшої за площею ділянки, ніж фактична площа Вашого газону. Це дозволить не перевантажувати обладнання та виконати стрижку швидко і легко. Таким чином, площа газону є визначальною при виборі потужності газонокосарки.

На швидкість стрижки буде також впливати і ширина обробки. Даний параметр може коливатися від 22 до 90 см. Збільшення ширини обробки повинно супроводжуватися збільшенням потужності апарату. Тому не варто купувати моделі з малопотужним двигуном і великим показником ширини. Така машина не зможе повноцінно виконувати свої завдання. Ширину обробки необхідно вибирати, виходячи з параметрів і конфігурації оброблюваної ділянки. Для великих за площею і відкритих газонів можна використовувати моделі зі збільшеною шириною косіння. Для ділянок з нерівною геометрією, з наявністю вузьких місць, підйомів і схилів підійдуть агрегати з середньою шириною захвату. Такі машини мають меншу вагу і керувати ними буде значно простіше.

За типом конструкції газонокосарки діляться на два види:

  • несамохідні;
  • самохідні.

Несамохідні апарати приводяться в рух штовхальною силою людини. Тому вони повинні мати високу маневреність, яка забезпечується компактністю конструкції і невеликою вагою. Особливо складно управляти такою технікою на нерівних газонах.

Самохідні апарати мають привід на колеса (передні, задні або повнопривідні). Це зменшує зусилля, що докладаються для пересуванні по ділянці. Але при цьому вага і вартість такого обладнання будуть більші.

При виборі газонокосарки необхідно звернути увагу на наявність травозбірника, його обсяг і матеріал, з якого він зроблений.

Травозбірники.jpg

Як правило, у більшості моделей травозбірник входить в стандартну комплектацію. Але у деяких апаратів травозбірник доведеться купувати окремо.

Травозбірника бувають трьох видів:

  • жорсткі;
  • м'які;
  • комбіновані.

Жорсткі травозбірники виготовлені з твердого пластика. Вони мають ручку для монтажу і переміщення. Траву з них витрушувати досить легко, але вона може прилипати до стінок. Плюсом таких травозбірників є можливість їх миття водою. У той же час, вони мають більшу вагу, а також можуть отримати тріщину в результаті попадання в них твердих частинок або фізичного впливу. М'які травозбірники виготовлені з щільної синтетичної тканини. Вони значно легші. Також їх набагато простіше і зручніше витрушувати. Однак вони пропускають мікрочастинки скошеної трави, створюючи пил. Очищати від забруднень такі травозбірники значно важче. Комбіновані травозбірники мають жорсткий пластиковий верх і м'який низ у вигляді мішка. Вони поєднують в собі всі переваги жорстких і м'яких травозбірників.

Обсягу травозбірника повинно вистачити на обробку великих за площею ділянок. Якщо вибрати модель з маленьким обсягом травозбірника, то багато часу піде не на саму стрижку трави, а на очищення травозбірника. Великий обсяг при заповненні травою робить апарат значно важчим. При цьому маневреність і комфортність роботи значно знижуються.

Наявність додаткових функцій завжди є певним бонусом. Але слід брати до уваги, наскільки часто Ви будете користуватися цими функціями і чи варто за них переплачувати. Головною такою функцією є мульчування. Багато виробників пропонують цю функцію в стандартній комплектації, але у деяких вона може бути додатковою опцією. Також на вибір може вплинути наявність не тільки заднього, а й бокового викиду трави.

Тому, якщо Вам потрібна газонокосарка, то фахівці нашого інтернет-магазину "Побудуй" підкажуть, як вибрати відповідну модель.

Переваги та недоліки механічних газонокосарок

Найпростіший і бюджетний спосіб організації стрижки газону — це використовувати механічну (або ручну) газонокосарку. Така газонокосарка має найкомпактнішу і просту конструкцію. Вона складається з корпусу, барабана з ріжучими ножами і ручки. Барабан кріпиться до коліс косарки. Тому косіння відбувається в міру пересування агрегату по газону. Завдяки великим колесам, робити це досить нескладно. До того ж, вага таких апаратів не перевищує 10 кг. Всі механічні газонокосарки мають барабанний тип стрижки і є несамохідними.

Перевагами даного типу газонокосарок є їх абсолютна екологічність і відсутність залежності від енергоносіїв. При цьому забезпечується висока якість косіння трави. Такі апарати виробляють мінімум шуму, тому їх можна використовувати в найгустішій міській забудові.

Висота стрижки може регулюватися декількома режимами. У більш дорогих моделей присутнє плавне регулювання висоти. Викид трави проводиться назад. Деякі моделі опційно можуть обладнуватися травозбірником. Ширина захоплення — від 36 до 40 см.

Компактність конструкції в поєднанні зі складною або знімною ручкою не вимагають багато місця для зберігання.

Механічна газонокосарка.jpg

Недоліком таких газонокосарок є маленька площа обробки. Тому вони підійдуть для невеликих газонів.

Переваги і недоліки електричних газонокосарок

Електричні газонокосарки — це складна садова техніка, здатна впоратися з завданнями середньої складності. Використання електродвигунів дозволяє збільшити потужність до 1,8 кВт. Цього достатньо для догляду за газоном площею до 20 соток без особливих проблем.

Перевагами такої техніки є висока екологічність і низький рівень шуму і вібрації при проведенні робіт. Апарати не виробляють ніяких шкідливих викидів в атмосферу. Тому електричні газонокосарки будуть відмінним варіантом для догляду за травою на присадибних ділянках, як в міському середовищі, так і за містом (на дачі або в сільській місцевості).

За потужністю газонокосарки діляться на малопотужні (від 1 до 1,4 кВт) і середньої потужності (від 1,5 до 1,8 кВт). Малопотужні апарати мають меншу вагу і призначені для ділянок до 10 соток. Агрегати середньої потужності значно функціональніші. Явною перевагою такої газонокосарки є її готовність до роботи, достатньо підключити її до мережі. Апарати досить невибагливі в обслуговуванні. Досить їх просто очистити від трави та бруду.

Сфера застосування такої техніки, як правило, обмежується можливістю підключення до джерел електроживлення. Але цей недолік легко усувається за допомогою використання подовжувача. При цьому слід пам'ятати, що не рекомендується проводити косіння трави електричними газонокосарками відразу після дощу або в сиру погоду. Це може спровокувати замикання і може бути небезпечним для життя.

Більшість електричних моделей газонокосарок на ринку є технікою роторного типу. При цьому існують і газонокосарки шпиндельного типу. Вони коштують трохи дорожче, але при цьому забезпечують більш високу якість косіння трави.

У всіх моделей застосовується задній викид трави. Для збору трави використовуються жорсткі або м'які травозбірники. Функція мульчування присутня у більшості електричних газонокосарок. За типом управління газонокосарки можуть бути як несамохідними, так і самохідними. Тому при виборі слід звернути увагу на цю характеристику.

Бензинові газонокосарки: переваги і недоліки

Бензинові газонокосарки — це високопродуктивна, надійна і витривала техніка. Вони мають високий ступінь автономності і розраховані на тривале і інтенсивне використання. Це забезпечується завдяки бензиновому двигуну. Як правило, газонокосарки комплектуються чотиритактними двигунами. Вони є більш продуктивними і екологічними. Але також зустрічаються і моделі з двотактними двигунами. Ціна такої техніки значно нижча, але і обслуговування буде значно складніше. Для роботи техніки використовується спеціальна паливна суміш, яку потрібно готувати самостійно. До її складу входить масло і бензин.

Продуктивність газонокосарки буде залежати від потужності двигуна. Всі агрегати можна розділити на малопотужні машини з потужністю двигуна до 2,5 к.с. (1,5 кВт), апарати середньої потужності - від 2,5 до 6 к.с. (Від 1,5 до 2 кВт) і обладнання високої потужності з двигунами понад 6 к.с. (більше 2 кВт). Чим більша потужність, тим більша вага косарки. Тому дуже важливо вибирати моделі самохідного типу. Привід може бути на задні або передні колеса, або на всі чотири колеса. Апарати з приводом на передні колеса більш маневрені і керовані. Задній привід краще себе покаже на газонах з нерівним ландшафтом. А повнопривідні машини буде легко використовувати на будь-яких ділянках. При цьому ціна такої техніки буде значно вища.

Висока потужність дозволяє збільшити ширину обробки, яка може досягати 90 см. Тому складнощів вибору за цим параметром не повинно бути. Всі бензинові апарати обладнуються об'ємними травозбірником від 50 л і більше. Вони можуть бути м'якими, жорсткими або комбінованими. Всі моделі мають регулювання висоти стрижки. Такі режими можуть задаватися виробником. Як правило їх від 5 до 10 в залежності від виробника і конкретної моделі. Найбільш просунуті моделі можуть мати можливість плавного регулювання висоти стрижки. Такі режими можуть задаватися виробником. Як правило їх від 5 до 10 в залежності від виробника і конкретної моделі. Найбільш просунуті моделі можуть мати можливість плавного регулювання висоти стрижки.

Недоліками бензинових газонокосарок є наявність викидів шкідливих газів, велика вагаі необхідність технічного обслуговування. Рівень виробленого шуму і викидів газів не дозволяють використовувати техніку в міських умовах і на маленьких ділянках.

Що потрібно знати про акумуляторні газонокосарки?

Акумуляторна газонокосарка стає все популярнішим серед власників газонів. Це висока автономність, екологічність і відсутність шкідливих вихлопів, тиша роботи, невелика вага і висока маневреність. Вона поєднує в собі безшумність і екологічність електричних моделей і автономність бензинових. Деякі акумуляторні моделі по продуктивності нічим не поступаються бензиновим. Такі апарати можуть здійснювати стрижку газону шириною від 22 до 53 см. При цьому апарати можуть бути як самохідними, так і несамохідними. Самохідні моделі підійдуть для стрижки газонів на складних ділянках, а несамохідні легше впораються із травою на рівних газонах.

У таких газонокосарках використовуються літій-іонні акумулятори. Від ємності і напруги акумулятора залежать всі інші параметри техніки. Напруга акумулятора може коливатися в межах від 18 до 80 В. Більш високий показник вольтажа забезпечує більш високу вихідну потужність агрегату. Тривалість роботи техніки буде залежати від параметрів ємності акумулятора. Вона буває в межах від 2,4 до 7,5 Ампер-година. Цей показник вказує на те, наскільки швидко акумулятор витрачає свою енергію. Багато моделей обладнані системами регулювання вихідної потужності. Вони дозволяють продовжити роботу акумулятора в залежності від складності виконання робіт. Ці джерела живлення не мають ефекту пам'яті, тому їх можна заряджати в будь-який зручний час. При цьому втрати енергії при зберіганні техніки мінімальні. Явною перевагою акумуляторної газонокосарки є простота її експлуатації та зберігання. Це забезпечується за рахунок малої ваги обладнання і його компактних розмірів.

Роботи-газонокосилки

Роботи-газонокосарки — це поєднання високих технологій та інновацій в садовій техніці. Це повністю автономні машини, які здатні самостійно стригти траву на ділянці. Вони ідеально підійдуть для людей, у яких просто немає часу на догляд за газоном та любителів сучасних гаджетів. Також роботи-газонокосарки будуть ідеальним варіантом для людей з алергічними реакціями на скошену траву.

Роботи-газонокосарки значно відрізняються від інших видів садової техніки. Вони мають компактний корпус, в якому розміщені ріжучі елементи, двигун, система управління і акумулятор. Для розміщення на ділянці використовується база. База є відправною і кінцевою точкою для робота. Тут він же проходить і підзарядку. Корпус виконується з високоміцного і ударостойкого пластика.

Роботи пересуваються по ділянці за допомогою великих коліс з глибокими зачепами і протекторами. За типом приводу розрізняють задньопривідні і повноприводні моделі. У задньопривідних моделей задні колеса мають більший діаметр. У повнопривідної техніки всі колеса мають однаковий діаметр. Прохідність повнопривідних механізмів значно вища. Всі колеса є неповортними. Кожне колесо працює незалежно від інших. Вони приводяться в рух окремими електромоторами.

Живлення таких машин забезпечується потужним акумулятором. Бюджетні моделі необхідно самостійно заряджати, а більш дорогі мають функцію автозарядки. У цьому випадку робот самостійно повертається на базу і заряджається. У найбільш просунутих моделей заряд акумулятора може проводитися від сонячних батарей.

Для стрижки трави можуть використовуватися різні ріжучі елементи: пластини, зірки або шаблі. При цьому кількість таких елементів також може бути різним.

Головним елементом робота-газонокосарки є система управління. Більшість параметрів управління задаються виробниками. Власник газонокосарки-робота може самостійно задавати параметри регулюваннями висоти косіння трави, часом роботи і кута повороту при зустрічі з перешкодами. Сама система управління функціонує за допомогою різних вбудованих датчиків: датчика виявлення кабелю, датчика трави, датчика перешкоди, датчика дощу, датчика підйому / нахилу, датчика підняття. Для роботи апарату по периметру ділянки прокладається обмежувальний кабель. Завдяки датчикам робот не виходить за межі цього кабелю. Косіння проводиться за допомогою різних алгоритмів: хаотичний, по спіралі, зігзагами, стохастичний (по прямій до перешкоди), детермінований (з поворотом в певну сторону) або комбінований. Чим більш різноманітним буде алгоритм руху робота-газонокосарки, тим швидше він впорається з поставленим завданням. На ділянках зі складною геометрією або які складаються з декількох частин необхідно додатково використовувати адаптери периметра. Дорожчі моделі газонокосарок-роботів мають функцію мультизональності. Вона дозволяє косити траву на різних і віддалених один від одного ділянках газону.

Робот-газонокосарка в роботі.jpg

Всі моделі такої техніки мають функцію мульчування трави. Вона дозволяє позбутися від необхідності додаткового збору трави і її винесення.

Читайте також