В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

З чого краще будувати теплицю: оргскло чи полікарбонат?

Міцна і капітальна теплиця – це добре. І вигідно не тільки тим, що можна отримувати свіжі помідори і петрушку майже цілий рік, але і отримувати з цього стабільний дохід. Теплиця – це не дуже складна споруда і цілком можна побудувати її самостійно, залишиться питання укривного матеріалу. Якщо ви дійшли до цієї статті, значить плівка не ваш варіант. Напевно хочеться чогось міцного і довговічного. Тут ми розберемо властивості та порівняємо два варіанти твердих і прозорих матеріалів, щоб раз і назавжди визначити, що краще для капітальної теплиці – оргскло чи полікарбонат.

Теплица

Що таке оргскло - переваги і недоліки

Оргскло або плексиглас, являє собою тонкий і міцний пластик, який майже так само прозорий як скло, але його складно розбити. Однак цей матеріал найчастіше використовують в рекламній індустрії: з нього роблять лайтбокси, вивіски і т.д. Це пояснюється його прекрасної прозорістю (пропускає 92% світла), а також незначною вагою в порівнянні зі звичайним склом (акрил приблизно в 2.5 рази легше). Він виготовляється двома способами:

  • лиття;

  • екструзія.

Оргстекло разноцветное

Листовий акрил, вироблений цими методами відрізняється тільки молекулярною структурою. Литий варіант більш стійкий до розтріскування і характеризується кращою в'язкістю. Він прекрасно піддається різанню й свердлінню електроінструментом. Акрилові листи можуть витримувати сильний тиск. Це матеріал екологічно чистий, він не виділяє шкідливих речовин навіть при горінні. Використовується для виготовлення прозорих дверей, мансард, душових кабінок, але для теплиць поки ще не так часто.

Здавалося б, чому його не використовувати при будівництві теплиць? Щільний акрил – матеріал недешевий. А ось дуже тонкий, плівковий, значно краще підходить для потреб агробізнесу – його застосовують для укриття теплиць вже досить часто.

Теплица из пленочного акрила

Ультрафіолетові промені вільно проникають через оргскло це близько до природного освітлення тим більше ультрафіолетова частина спектру теж переносить значну частину теплової енергії. Цікавою властивістью цього матеріалу є його здатність пропускати повітря і вологу крізь мікропори. При цьому не накопичується конденсат і провітрювати таку теплицю потрібно рідше.

Однак пекуче сонце, злива або град можуть порушити структуру акрилу. Ця плівка, звичайно, не витримає значної шапки мокрого снігу, ризикує бути зірваною через пориви сильного вітру. Разом з тим, акрилове укриття теплиці служить довше поліетиленового (близько 3-4 років), але воно дорожче навіть свого прямого конкурента в покритті теплиць-полікарбонату!

Висока ціна цього матеріалу зараз є нерентабельною для використання в будівництві теплиць. Економічно вигідніше використовувати полікарбонат. Чому? Читайте нижче.

Що таке полікарбонат – переваги і недоліки

Полікарбонат – це прозорий полімерний пластик, який зберігається у вигляді гранул до самого моменту переробки. До складу даної речовини входить: двоатомний фенол, вода, вугільна кислота, розчинники і фарбники. Крім того, полікарбонат в кілька сотень разів міцніше скла - молоток і навіть кулі йому не страшні. Нижче висвітлюються деякі з основних переваг, пов'язаних з купівлею теплиці з полікарбонату.

  1. Краща теплоізоляція в порівнянні зі склом. Це означає, що в цілому теплиці з полікарбонату мають більш високу середню температуру, ніж традиційні теплиці. Це покращене утримання тепла є ключовим для загальної продуктивності і ефективності теплиці.

    Теплица из поликарбоната

  2. Ударостійкий. На відміну від скла, пластик може витримувати удари футбольних м'ячів, градин і навіть каміння, які не ламаючись і не показуючи інших пошкоджень. Це ідеально, якщо у вас є діти або онуки, які люблять грати в м'яч в саду.

  3. Найкраще розсіювання світла і захист від ультрафіолету. Оскільки пластик товщий ніж скло, він забезпечує краще розсіювання світла, а це означає, що світло буде більш рівномірно розподілятися по теплиці. Це велика перевага для вирощування рослин, так як висвітлюються всі області всередині конструкції, а не тільки ті, що в центрі. Крім того, полікарбонат є природним фільтром ультрафіолету, а це означає, що він захищає ваші рослини від надмірного впливу цих шкідливих випромінювань.

    Светопроницаемость поликарбоната

  4. Більш швидка установка. Ще одна істотна перевага - пластикові теплиці можна встановити відносно швидко. Якщо ви зацікавлені в тому, щоб робити щось самостійно, то, як правило, вам і вашому другу потрібно менше дня, щоб зібрати теплицю з полікарбонату звичайного розміру.

  5. Доступна ціна. Раніше теплиці з полікарбонату були дуже дорогими і виглядали так собі. З тих пір середні ціни стали набагато нижчими, а зовнішній вигляд стільникового полікарбонату значно покращився. Це багато в чому пов'язано з науковими досягненнями в поліпшенні хімічного процесу виробництва пластику.

Хоча для повної картини розуміння переваг полікарбонату, вам треба розібратися в його різновидах. У нашому магазині Ви можете знайти два види полікарбонату:

Монолітні панелі відрізняються від стільникових відсутністю прошарку повітря, вони суцільні. Такий полікарбонат підходить для облицювання об'єктів, які вимагають особливої ​​міцності. Монолітні плити мають високу міцність. Дослідження довели, що розбити або зламати такий лист неможливо. Тому подібний матеріал можуть використовувати в рекламних та інших вітринах, які знаходяться на вулиці і є ризик актів вандалізму. Використовувати їх в теплицях можна, але дуже дорого.

Структура сотового поликарбонатаЛисти стільникового полікарбонату легко впізнати, вони легкі і прозорі, містять низку повітряних камер розділених перегородками. Теплоізоляцію забезпечують якраз ці повітряні камери. З нього можна будувати конструкції будь-якої складності, головне враховувати при монтажі коефіцієнт температурних розширень і закривати спеціальними планками торці щоб в порожнечі не потрапляла вода і біологічне сміття. Стільниковий полікарбонат в рази дешевше монолітного, термін експлуатації близько десяти років. Чим вище ціна листа стільникового полікарбонату, тим вище стійкість до ультрафіолету, міцність і довговічність. Стійкий до будь-якого граду та інших явищ природи тільки стільниковий полікарбонат середнього і вищого цінового діапазону.

Недоліки стільникового полікарбонату:

  • Відносно легко подряпати.

  • Кислоти і розчинники ушкоджують і роблять непрозорим.

  • Град, навіть якщо не розіб'є, може пошкодити поверхню.

  • Прилипає пил, а якщо мити з'являються подряпини і потертості.

Але головне, що може зіпсувати весь ефект – це значний коефіцієнт температурних розширень, як результат – зміщення листів щодо конструкцій. Виникають щілини куди затікає вода, замерзає і руйнує структуру. Матеріал тріскається навколо болтів або саморізів.

Тому при монтажі обов'язково потрібно використовувати з'єднувальні і торцеві планки, а також болти з шайбами ​​термокомпенсації для полікарбонату. І, якщо є можливість, краще найняти професіоналів і отримати задоволення від готового результату.

Що краще для теплиці: полікарбонат або оргскло

Для наочної картини ми склали порівняльну таблицю цих двох матеріалів:

Характеристика

Полікарбонат

Оргскло

Міцність, градостійкість

сотовый може постраждати від граду великого розміру

Монолітний полікарбонат товщиною від 8 мм — куленепробивний градостійкий від 2 мм

опірність удару в 5 раз більше, ніж у звичайного скла такої ж товщини але поступается полікарбонату

Прозорість

пропускає до 85% света

пропускає до 92% света

Стійкість до ультрафіолету

так, але тільки якісний з правильною рецептурою і добавками

так, але тільки якісний з правильному рецепрутрою і добавками

Стійкість до подряпин

відносно стійкий лише монолітний полікарбонат

чутливе до подряпин

(але цей недолік виправляється нанесенням стійкого покриття)

Хімічна стійкість

полімер в нормальному стані не взаємодіє і не вступає в реакцію з хімікатами може незначно втрачати при попаданні на нього агресивних хімічних компонентів

стійкий до побутових кислот і розчинників але нестійкий до дії спиртів ацетону і бензолу

Довговічність

виробники монолітного і сотового полікарбонату дають 10-ти річну гарантію за умови правильного монтажу матеріалів.

гарантійний срок служби від 10 до 30 років

Ціна

залежить від товщини і виду полікарбонату але значно нижча в порівнянні з оргсклом

залежить від товщини оргскла, але в будь-якому випадку помітно дорожче ніж полікарбонат

Каркас для теплиці – що вигідніше купити готовий чи зробити своїми руками

Можна зробити каркас теплиці з полікарбонату із сталевих труб або профілів, але врахуйте:

  • складність збірки: висока;

  • фундамент: необхідний;

  • вартість: висока - якщо у вас потрібні матеріали не лежать в гаражі без діла;

  • варіації: фундамент можна виконати з дерев'яного бруса або використовувати забиту в землю сталеву арматуру, кутник або труби.

Теплицы из стального профиля

Така конструкція значно дорожче інших, складна у виготовленні, проте буде служити не одне десятиліття. Полікарбонат витримує під відкритим сонцем 10-12 років, а каркас з профільної сталевої труби практично вічний. Креслення та інструкції в будівництві Ви можете без проблем знайти в інтернет або YouTube, тому ми не будемо акцентувати на цьому увагу.

Також каркас можна зробити з оцинкованого профілю або дерев'яного бруса:

  • складність збірки: середня;

  • фундамент: не потрібно;

  • вартість: невисока.

Теплицы из дерева и оцинкованного профиля

Цей варіант каркаса для теплиці під полікарбонат простіша і доступніша. В якості матеріалу каркасу використовуються оцинковані профілі для гіпсокартонних систем або дерев'яні бруски. Вони легко ріжуться ножицями по металу (профіль) або ножівкою по дереву і кріпляться звичайним саморізами.

Але це якщо у вас вже є вдома підходящий матеріал для будівництва і час. У більшості випадків – ні, його потрібно купувати.

Тому ми рекомендуємо звернути увагу на модульні каркаси для теплиць які продаються без покриття і збираються протягом одного дня.

Складные теплицы

Теплиці під полікарбонат відрізняються більшою стійкістю до погодних умов і витримують снігове навантаження до 15 - 20 см. Їх не обов'язково розбирати на зиму. Розміри теплиці були спеціально розроблені під стандартний лист стільникового полікарбонату 2,1 * 6 метрів. Вам потрібно буде тільки замовити у нас на сайті потрібні матеріали + модульну каркасну теплицю і вибрати місце для будівництва у себе вдома.

Якщо виникли питання щодо підбору, ціни, характеристик або монтажу матеріалів для теплиць телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. Завжди раді вам допомогти.

Читайте також