В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Прозорі покрівельні матеріали та все, що необхідно знати про них

Прозора покрівля– це не тільки декоративна прикраса, на зразок навісу над зоною барбекю, майданчиком для стоянки автомобіля, критої тераси чи альтанки, а й захисне покриття теплиць, оранжерей тощо. А це споруди практичні, витрати на них повинні окупиться. У цій статті розберемося наскільки гарні: міцні і стійкі до вітру (граду) сучасні прозорі покрівельні матеріали з полімерів (пластика). А головне чи відповідають вони своїй ціні та наскільки краще або гірше загартованого ударостійкого мінерального скла.

Прозорі навіси фото.jpg

Види і властивості прозорих матеріалів для покрівлі

Матеріали для легких прозорих дахів діляться на плоскі і профільовані (прозорий шифер) опис почнемо з відомих та які добре себе зарекомендували брендів з коротким описом характеристик і головного призначення для чого вони підходять, а для чого ні.

Спільними перевагами для всієї групи матеріалів є:

  • мала вага – в 3-5 разів легше мінерального (справжнього) скла;
  • ударостійкість – навіть тонкий шар полікарбонату дуже складно розбити, а навіть якщо матеріал руйнується, немає небезпечних гострих уламків;
  • гнучкість – відносно легко надати округлу або конусну форму;
  • відносно низька ціна – прозорі полімери в кілька разів дешевші спеціального скла для оранжерей і покрівель.

До загальних недоліків всіх прозорих полімерів відноситься:

  • низька стійкість до подряпин – розбити складно, але подряпати відносно легко, є звичайно і високоміцні полімери, але коштують вони дорожче за звичайне скло;
  • низька вогнестійкість – так, завдяки сучасним добавкам прозорий шифер для даху відноситься до слабозапалюючих і самозатухаючих матеріалів, але все ж це горючий матеріал.

Органічне скло в міській архітектурі фото.jpg

Оргскло – (плексиглас, акрілат)

Найменш підходящий матеріал для прозорого даху з усієї групи. Але ми опишемо його властивості, щоб назавжди закрити питання чи можна зробити козирок, вікно тощо з прозорого оргскла. Ще оргсклом називають прозорий полістирол, хімічно це інший матеріал, але властивості і сфера застосування схожі.

Так ось, в загальному випадку оргскло не підходить для прозорої покрівлі через малу стійкості до ультрафіолету. Звичайно, є винятки. З нього робили скління кабін авіатехніки, арки, куполи архітектурних споруд, рекламні букви, написи. Але там застосовувався додатковий захист у вигляді плівки, рідше спеціальні добавки в сам матеріал. Але для приватного будівництва ці різновиди оргскла недоступні або у багато разів дорожче аналогічних матеріалів з іншим базовим складом.

Зате, завдяки тому, що готовий лист можна нагріти будівельним феном і зігнути майже під будь-яким кутом прозорий полікарбонат чудово підходить для:

  • душових кабін;
  • акваріумів;
  • прозорих полиць, перегородок;
  • рекламних боксів;
  • художнього підсвічування і декору в якості світловодів;
  • пломбувальних екранів, захисту картин і фотографій;
  • рідше використовують як скло у вікна для легких літніх веранд, іноді беруть лист оргскла в якості вікна, яке можна зняти для вольєрів і курників.

Як зігнути органічне скло фото.jpg

Сподіваємося питання про те, що оргскло безпосередньо не призначене для прозорої покрівлі, ми закрили.

Прозорий шифер з ПВХ (полівінілхлорид)

Це один з найбільш поширених матеріалів для прозорого даху. Існує кілька марок та виробників. Наведемо опис властивостей, найбільш поширених в Україні, більшість з них є у продажу нашого інтернет-магазину:

Ондекс (Ondex)

Прозорий шифер французького виробництва. Випускається тільки з трапецієподібною формою хвилі. Висота 18мм, крок 70 мм. Міцність і градостійкість забезпечує технологія двовісної орієнтації полімерних ланцюгів. Довгі ланцюжки розташовані ніби хрест на хрест, як у тканини. Шифер Ондекс виходить набагато міцніший листового ПВХ з хаотичним розташуванням полімерних ланцюжків.

Ондекс прозорий шифер властивості.jpg

Небагато виробників можуть похвалитися такою досконалою технологією. Оскільки полімерні ланцюжки це один і той же матеріал, технологія ніяк не впливає на прозорість матеріалу, яка становить близько 85% для безбарвного і 75% для кольорових варіантів.

Підходить для навісів, козирків, альтанок, оранжерей і легких теплиць. Для теплиць прозорий шифер застосовують як зовнішня покрівлю, він довговічніший і стійкіший до граду, ніж стільниковий полікарбонат. Але матеріал хвилястий, а значить до обрешітки прилягає нещільно, і для підтримки мікроклімату в такій теплиці роблять внутрішній кокон з плівки чи агроволокна.

За товщиною існує три модифікації Ondex: Ecolux - 0,8 мм, Sollux - 1 мм, HR -1,2 мм, див таблицю нижче. У нашій кліматичній зоні досить навіть «молодшої» версії Ecolux 0,8 мм, вона гарантовано витримує град до 1 см протягом 5 років. Але на замовлення доступний і зміцнений, і ударостійкий прозорий шифер Ondex.

Ондекс форма профиля

Ще одна важлива перевага прозорого шиферу для даху – ціна. Ондекс, при всій досконалості технології та зовнішньому вигляду, доступний. Напевно, навіть найкращий в цьому класі по співвідношенню ціна / якість. Хоч як то кажуть про смаки не сперечаються, є аналоги співмірні за якістю, але більше ніде немає такої насиченої і багатої кольорової гами, див. таблицю нижче.

Кольорова гамма Ондекс.jpg

Салюкс (Salux)

Німецький хвилястий шифер за властивостями і технології виробництва. На жаль, на момент написання цієї статті виробництво прозорого шиферу Salux призупинено.

Зразки декоративних прозорих навісів фото.jpg

Але з часом випуск і постачання повинні відновитися. У цього матеріалу є ряд ключових відмінностей і переваг, тому він доречний в цьому огляді. Прозорий шифер Salux випускається у формі хвилі, трапеції і по товщині є набагато більше варіантів. У таблиці нижче асортимент, який був до моменту зупинки виробництва, так що можливо його оновлення.

Салюкс шифер довідкова таблиця.jpg

Еліпласт (Fibreglass Італія)

Це рулонний прозорий ПВХ шифер, армований скловолокном.

Рулонний шифер фото.jpg

Рулонна форма зручніша в транспортуванні і практичніша в укладанні, тому що менше стиків і накладок. Форма і крок хвилі збігається з шифером Салюкс 18 * 76 мм. Купити прозорий матеріал для даху Еліпласт можна в рулонах по 10 і 20 метрів при ширині рулону: 1,5 / 2 / 2,5 метра. Товщина стандартного аркушу 0,8 мм, є ще зміцнений варіант 1,1 мм.

Крім того, за попереднім замовленням можна купити рулон довільної довжини кратний одному погонному метру. Наприклад, 7 або 13 погонних метрів.

Технологія виробництва тут принципово інша, в сировині на етапі розплаву і формуванні додають волокна нейлону. Саме вони забезпечують механічну міцність і градостійкість. Але страждає прозорість (≤73%) і зовнішній вигляд поступається прозорому шиферу виготовленому за технологією двовісної орієнтації.

Волнопласт

Аналог і конкурент попереднього варіанту також прозорий ПВХ шифер зі скловолоконним армуванням з Італії. При подібній технології виготовлення, ціні та розмірах Волнопласт трохи поступається за зовнішнім виглядом. Тут армуючі волокна більш помітні на просвіт. Але матеріал міцний, довговічний і пружний, а значить град, вітер і масивні гілки, що впали йому не зашкодять.

Прозорий шифер Волнопласт фото.jpg 

Прозорий шифер з полікарбонату.

Зовні дуже схожий на ПВХ шифер, але вид пластику принципово інший. Відмінностей з точки зору експлуатації та довговічності не так вже й багато, але вони є: полікарбонат дорожчий на 20-30%, у полікарбонату трохи вища ударна міцність, але різниця не критична, ПВХ шифер стійкий до хімікатів, кислоти, лугів, які можуть входити до складу агресивних миючих засобів.

Баугласс (Bauglass)

Турецький прозорий шифер з полікарбонату. Продається в листах шириною 1,05 метра і довжиною 2,3,4 і 6 метрів. Товщина 0,8 мм. Форма профілю тільки трапеція, збігається з шифером Ondex.

Полікарбонатний шифер Бауглас фото.jpg

Це один з найбільш ударотривких і красивих матеріалів для прозорої покрівлі. Тераси, навіси над басейнами з прозорого шиферу Bauglass виглядають просто чудово. Звертайте увагу, що у Bauglass як і у багатьох інших матеріалів є лицьова (сонячна) сторона. УФ захист нанесений на обидві сторони, але в співвідношенні 70/30%, і якщо до сонця виявиться повернута не та сторона, то ні про який 10 річний термін служби і заміну по гарантії мова йти не може.

Робер (Roeber Німеччина)

Це дуже якісний і міцний прозорий шифер, ціна трохи вища аналогів, але не потрібно економити на якості. Зовнішній вигляд чудовий, особливо варіанти з текстурованою поверхнею. Випускається в листах розміром 1,045 х 2 метри, форма профілю хвиля і трапеція, розмір і крок збігаються з попередніми варіантами. Гарантія 10 років на міцність і на збереження прозорості в допустимих межах.

Шифер Роебер різновиди.jpg

Стільниковий полікарбонат - це порожнистий пористий матеріал

За рахунок порожнеч стільниковий полікарбонат чудовий теплоізолятор, а перегородки працюють ребрами жорсткості. В результаті виходить легкий, теплий і міцний матеріал. Тому стільниковий полікарбонат лідирує, якщо потрібно вибрати прозорий матеріал для теплиці.

Сотовий полікарбонат фото.jpg

ВАЖЛИВО! Якщо потрібно зробити арочну конструкцію з полікарбонату - згинати лист можна тільки уздовж перегородок (ребер жорсткості) див. малюнок нижче.

Арка из сотового поликарбоната.jpg

Переваги стільникового полікарбонату:

  • простота монтажу;
  • механічна міцність;
  • пропускає достатньо світла для рослин;
  • дуже легкий;
  • прекрасний звуко- і теплоізолятор;
  • низька вартість.

Всі переваги можуть перекреслити неправильно підібраний різновид чи помилки при монтажу стільникового полікарбонату. Критично важливим є захист від ультрафіолету при встановленні на вулиці та монтаж листів правильною стороною до сонця. Випускається стільниковий полікарбонат і без захисту від ультрафіолету, тому обов'язково уточнюйте це перед покупкою.

Недоліки стільникового полікарбонату:

  • легко подряпати;
  • кислоти і розчинники пошкоджують і роблять непрозорим;
  • град, навіть якщо не розіб'є, то все одно пошкодить поверхню;
  • прилипає пил, а якщо мити з'являються подряпини і потертості;
  • а найголовніше - це значний коефіцієнт температурних розширень, як результат зміщення листів відносно конструкції, з’являються щілини, куди затікає вода, замерзає і руйнує структуру, напруга і руйнування самого листа в точках кріплення.

Листові (плоскі) матеріали для прозорої покрівлі.

Плоский полікарбонат (монолітний)

Володіє багатьма перевагами стільникового, крім легкості. Але і недоліків, крім високої ціни, майже немає. Монолітний полікарбонат починаючи з товщини 4-5 мм може прослужити до 50 років під відкритим небом.

Монолитний полікарбонат зразки.jpg

Міцність майже в 200 разів вища в порівнянні з мінеральним склом аналогічної товщини. Монолітний полікарбонат теж легко подряпати, але дрібні і навіть середні подряпини можна прибрати і зашліфувати, наприклад, повстяною насадкою для болгарки, і / або спеціальним полиролем для автомобільних фар.

Плоский ПВХ лист

Листовий матеріал для прозорої покрівлі з ПВХ випускається в тому  самому забарвленні і товщині, що і профільований ПВХ шифер, переваги і недоліки аналогічні.

Пиатння які часто задають про прозорі покрівельні матеріали

  1. А у вас є прозорий шифер товстіший ніж 0,8 мм, і взагалі чому воно все таке тонке? Є товщі, але ненабагато від 1,1 до 2.5 мм, але коштують вони дорожче і не завжди є сенс переплачувати. Функціональними характеристиками є міцність і градостійкість, а не товщина. Технології 21 століття дозволяють домогтися необхідної міцності навіть при такій товщині.
  2. А в якій країні випущений Волнопласт Ондекс і т.д?
  3. Ондекс - Франція

    Волнопласт - Італія

    Еліпласт - Італія

    Робер - Німеччина

    Баугласс - Туреччина

  4. А можна відрізати скільки стільки мені потрібно?

  5. Можна, але тільки рулонний шифер Еліпласт - кратно погонному метру. Потрібне попереднє замовлення і передоплата.

  6. А у вас є 6 метровий полікарбонат на теплицю?

  7. Так, є. Стільниковий полікарбонат - прозорий і тонований доступний в довжині до 6 метрів включно.

  8. А ви відправляєте Новою Поштою (Містекспресом, Делівері)?

  9. Так відправляємо. Основний перевізник, з яким у нас договір - це Нова Пошта. Ви отримаєте доставку Новою Поштою з урахуванням нашої знижки, це вигідніше. З іншими перевізниками теж працюємо.

  10. А передоплата обов'язкова?

  11. Тільки в декількох випадках:

    • якщо ви замовляєте індивідуальний розмір або виріб;
    • якщо загальна вартість і габарити замовлення значні - ми просимо аванс, який компенсує транспортні витрати, якщо раптом не вийде забрати товар і буде повернення.
  12. А є кріплення і саморізи?
  13. Є, для брендів Ондекс і Еліпласт є фірмове кріплення - опорний пластиковий елемент і саморіз.

  14. А він точно градостійкий? А що міцніше ПВХ або полікарбонат?
  15. На прозорий шифер Ондекс, Робер і Салюкс - є офіційна гарантія із зазначенням терміну служби і розміру граду, який він витримує. Що стосується ударного навантаження, то полікарбонат міцніший ПВХ шиферу.

Як монтувати матеріали для прозорої покрівлі

Почнемо зі стільникового полікарбонату, саме тут помилки монтажу зіпсували репутацію матеріалу в цілому:

  1. Розміщуйте лист так, щоб смуги йшли зверху вниз на плоских схилах і на арках. Так конденсат буде стікати з порожнин і випаровуватися. Якщо вода залишається всередині, полікарбонат «потіє» і падає прозорість. А якщо залишиться на зиму, то розірве перегородки зсередини.
  2. Загерметизуйте верхній торець стільникового полікарбонату. Для цього є спеціальна стрічка і торцевий профіль, див. малюнок нижче.
  3. Бокова планка для сотового полікарбонату.jpg
  4. Для нижнього торця теж можна використовувати такий же профіль, але стільники повинні бути відкриті (без стрічки або з перфорованою стрічкою). Конденсат буде стікати вниз потрапляти в нижній торцевий профіль як в жолоб. Тому в нижньому торці профілю просвердліть отвори з кроком 70-80 см. Сам профіль не засовуйте до кінця, залиште зазор 3 мм від краю листа до «спинки» торцевого профілю.

  5. ОБОВ'ЯЗКОВО потрібно попередньо свердлити отвори для болтів або саморізів. Діаметр отвору повинен бути більший від діаметру болта на 3-4 мм. Це критично важливо, всі пластикові матеріали для прозорої покрівлі значно розширюються і стискаються в залежності від температури. Різниця в розмірі може досягати 3 мм на 2 метрах.
  6. Пристінний профіль для сотового полікарбонату фото.jpg З'єднувальна планка для сотового полікарбонату.jpg
  7. Використовуйте спеціальні сполучні торцеві і пристінні планки. Вони виготовлені з того ж матеріалу, а значить у них однаковий коефіцієнт температурного розширення, а паз організований так, щоб щільно стискати вставлений лист без необхідності клеїти і герметизувати з'єднання. Більш того клей і герметик застосовувати НЕ МОЖНА! Якраз за рахунок невеликого зміщення всередині паза і відбувається компенсація температурних розширень. Якщо цього не зробити, а зафіксувати стільниковий полікарбонат намертво алюмінієвим або сталевим профілем, він деформується, потріскається, з'являться щілини і почне текти.
  8. Точки кріплення - обов'язково повинна бути широка шайба, і герметизуюча м'яка прокладка. Потрібно стежити, щоб не перетягнути з'єднання. Ідеально буде взяти спеціальні саморізи з компенсуючою вставкою, див. малюнок нижче. Перетягнути таке з'єднання неможливо, сама вставка «грибок» теж зроблена з полікарбонату, а значить і з таким же коефіцієнтом температурних розширень. Отвір під гільзу також потрібно свердлити з запасом в 3 мм по діаметру.
  9. Термошайба з болтом зразок.jpg
  10. Стільниковий полікарбонат погано підходить для плоских горизонтальних покрівель. Кут скату стільникового полікарбонату повинен бути не менше 6 градусів (10%) тоді дощова вода і пил будуть змиватися і конденсат по внутрішнім порожнинам буде стікати.

Рекомендації по монтажу прозорого шиферу (хвилясті матеріали для прозорої покрівлі).

  1. Риштування. Матеріал тонкий і легкий, тому крок обрешітки повинен бути не більше 0,5 метра. Не рекомендується робити металеве риштування, так як пластиковий шифер може перегрітися і деформуватися в точці дотику. Ідеально тонкий брус 50х50 мм. Обрешітка під прозорий шифер схема.jpg
  2. Якщо прозорим шифером потрібно обшити вертикальні стіни (альтанка веранда тощо), то крок риштування може бути збільшений до 800 мм.

    Каркас під прозорий шифер схема.jpg

  3. Вентиляція, звіси і приєднання. Мінімальний кут скату 8 градусів - це дає необхідний перепад висоти для обдування і вентиляції. Також не можна монтувати прозорий шифер впритул до стін, потрібен проміжок для компенсації температурних розширень, див. малюнок нижче.

    Довідка по нахилу прозорого шиферу.jpg

    Зверніть увагу на вільний звіс, особливо якщо профіль хвилястий, а не трапецієподібний. На фото нижче наслідки сповзання снігової шапки через край вільного схилу. Хоч він був виконаний відповідно до рекомендацій, сніг все одно зламав кромку. Усунули дефект за допомогою крапельної планки. Пошкоджений край просто зрізали.

    Пошкодження прозорого шиферу фото.jpg

    Край навісу з прозорого шиферу фото.jpg

  4. Різати прозорий пластик можна ножівкою по металу, електролобзиком або болгаркою на низьких оборотах (до 2500 об / хв) з карборундовим диском.
  5. Бічний напуск при укладанні - одна хвиля, а якщо передбачається сильне навантаження від вітру, то дві хвилі. Кількість точок кріплення 8-9 на 1 м2 площі прозорої покрівлі.
  6. Кріпити шифер потрібно на вершині хвилі, через спеціальний упорний елемент. Практично всі виробники випускають свій фірмовий набір кріплення. Можуть бути відмінності в формі і за кольором, але загальний принцип такий же як на ілюстраціях нижче.
  7. Як кріпити прозорий шифер схема.jpg

Часто зустрічаються напівкруглі або трапецієподібні підкладки під профіль, з ними простіше в плані ризику перекосу, а з іншого боку не можна встановити зовні листа, коли він вже частково змонтований.

Підкладочний елемент під прозорий шифер фото.jpg

Якщо виникли питання по підбору, характеристикам або монтажу матеріалів для прозорої покрівлі телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. Завжди раді вам допомогти.

Читайте також