В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Зварювальний апарат для будинку – який він повинен бути

У цій статті не буде зайвої теорії і ліричних відступів з історії винаходу електрозварювальних з'єднань. Важливіше вміти вибрати апарат, який підійде саме вам з тих, що є у вільному продажу. Якщо вам не потрібно варити кольорові метали або нержавійку, то краще купити звичайний зварювальний інвертор. Звичайні інвертори набули широкого вжитку відносно недавно, до того стандартом вважалася трансформаторні моделі.

Чим інвертор відрізняється від трансформаторного апарату

Найпростіший зварювальний трансформатор складається з масивного сталевого сердечника (магнітного дроту), і двох котушок (високої та низької напруги). Трансформатор перетворює маленький струм і високу напругу живильної мережі в низьку напругу, і великий струм процесу електрозварювання. Зразок саморобного та заводського зварювального апарату зображений на Рис. 1а, 1в.

самодельный сварочный трансформатор Сварочный трансформатор
Рис. 1 а Рис. 1 в

Частота змінного струму на вході і на виході апарату залишається незмінною (50Гц). Щоб запалити дугу і варити на частоті 50Гц потрібно володіти навичками і досвідом професійного зварника. Новачкові впоратися буде дуже складно.

Крім того, зварювальні трансформатори:

  • важкі та громіздкі;
  • незручні в регулюванні;
  • ККД не перевищує 60%.

Для стабілізації дуги трансформаторні моделі останніх років оснащують випрямлячами. В результаті на виході виходить постійний струм, з яким працювати набагато простіше. Габарити і низький ККД залишаються колишніми, зате зі зварним швом впорається навіть новачок.

Зварювальні інвертори

Це техніка нового покоління. Тут теж є трансформатор, але він набагато менше і легше, а електроніка дозволяє дуже точно регулювати вихідний струм і напругу.

ККД інверторів 80% і більше. Самі апарати в кілька разів менше і легше в порівнянні з трансформаторними моделями (див. Рис.2).

Сварочный инвертор

Рис. 2

У інверторних апаратах вхідна напруга (220В, 50Гц) відразу перетворюється в постійну, потім знову в змінну з високою частотою (десятки тисяч Герц). Високочастотна напруга проходить через трансформатор, де знижується до рівня необхідного для дугового зварювання. А потім випрямляється в постійну (див. Рис.3). Дугу на постійному струмі запалювати легко, хороший шов зможе зробити навіть новачок.

Схема-инвертора-min.jpg

Рис. 3

Може виникнути питання, навіщо штучно підвищувати частоту і два рази випрямляти напругу?

Справа в тому, що чим вище частота електричного струму, тим менше потрібно електротехнічної сталі для муздрамтеатру. Якщо трансформатор потужністю 4кВт для частоти 50Гц важить близько 20кг без кожуха, то ті ж 4кВт, на частоті 10кГц можна перетворити пристроєм, яке важить близько 2,5-3 кг.

Зварювальний інвертор – на що дивитися при покупці

  1. Потужність і максимальний струм. Ці параметри пов'язані, але є і нюанси. Наприклад, максимальний струм 250А можуть видати апарати потужністю від 6,5 до 9кВт, різниця полягає в часі безперервної роботи в цьому режимі. Якщо варити потрібно багато, шви довгі, безперервні, а метал товстий (6-10мм), то потрібен потужний (8-10кВт) професійний зварювальний інвертор. А якщо потрібно іноді щось десь прихопити, то вистачить компактної моделі на 5кВт.
  2. Вага і габаритні розміри. Чим менше і легше інвертор, тим краще, але до певної межі. У суперкомпактних моделях деталі електронних плат і трансформатор розташовані дуже близько один до одного. А це перегрів і нестабільність роботи. Також в маленькому корпусі важче реалізувати хороший захист від пилу і вологи.
  3. Напруга холостого ходу (розпалювання дуги). Якщо в характеристиках зазначено 65-80В – беріть такий апарат не роздумуючи.
  4. Тривалість часу роботи ПВ% (тривалість навантаження ПН%). Це відсоток часу, скільки апарат може безперервно працювати при максимальному навантаженні щодо часу робочого циклу. За європейськими стандартами робочий цикл – 10 хвилин, для апаратів, випущених на Україні і в інших країнах СНД – 5 хвилин. Тобто, якщо ПВ європейського зварювального апарату – 30%, то це означає, що він може безперервно працювати 3 хвилини, після чого спрацює захист, і знову варити шов можна буде не раніше ніж через 7 хвилин (для 10 хвилинного циклу). На практиці цикли безперервної зварювання набагато коротше і автоматичний захист практично не спрацьовує. Адже потрібно:
  • змінювати електрод;
  • перевіряти якість шва;
  • збивати шлак;
  • змінювати кут, переходити на інше місце.

На рис. 4 зображені шильдики (таблички) професійних зварювальних інверторів із зазначенням ПН (ПВ) вітчизняного виробництва.

Screenshot_3_46-min.jpg

Рис. 4 ПН сварочного инвертора (5 минутный рабочий цикл)

ПН зварювального інвертора (5 хвилинний робочий цикл)

Прикрим винятком можуть стати деякі китайські апарати. Справа в тому, що за європейськими стандартами коефіцієнт ПВ (ПН) розраховується для температури навколишнього повітря +40°С, а китайські товариші розраховані на +20°С. Тому якщо вирішили купити китайський зварювальний інвертор, вибирайте моделі з показником ПВ не менш 60-70%.

  • Клас пиловологозахищенності IP (International Protection). Мінімальний показник IP 21 – всередину не потраплять пальці, викрутки та інші великі предмети + мінімальний захист від вертикально падаючих крапель води. Рідше зустрічаються апарати зі ступенем захисту IP 23 – з захистом від крапель і бризок, падаючих під кутом 60° від вертикалі.
  • Можливість роботи від генератора, корисна функція, якщо потрібно працювати в чистому полі від бензинового або дизельного генератора.
  • Додаткові опції, типу «Гарячий старт», «Форсування дуги», «Антиприлипання на виключенні», «Розпалювання на підйомі» – є більше маркетинговими ходами, оскільки притаманні всім апаратам, виготовленим по інверторній технології.
  • Набагато важливіше – ергономіка, міцність корпусу, клавіш і поворотних регуляторів, інформативність табло і індикаторів, а також адекватний паспорт – наявність сервісу і гарантійного обслуговування.

    Слабкі місця зварювальних інверторів

    1. Дуже чутливі до пилу особливо металевого – якщо поруч працює болгарка, інвертор цілком може сказати прощальний «пих» в самий невідповідний момент. Адже всередині працює вентилятор примусового охолодження і дрібну металеву стружку цілком може засмоктати всередину корпусу.
    2. Те саме стосується вологості і температури нижче нуля. Більшість зварювальних інверторів не можна використовувати при температурі нижче 0°С. За цим показником інвертори сильно поступаються трансформаторним апаратам.

    Якщо вам потрібна консультація, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52. Відповімо на всі питання, приймемо замовлення і доставимо товар протягом 2-3 днів.


    Читайте також