В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Все про пластифікатори для бетону – правда і міфи

Навіщо потрібні такі будівельні суміші як пластифікатор для бетону? Якщо приготувати суміш для бетону самостійно з допомогою бетономішалки, то ви помітите, що суміш вийде сухуватою, і м'яко кажучи не особливо-то і текучою. Логічно, що хочеться додати води, адже напевно з цим рецептом щось не те. І додають, а цього робити якраз не потрібно. Так, ви збільшите текучість і рухливість суміші, працювати з бетоном стане легше, але сам бетон не набере тієї міцності, на яку розрахований. Водою ви дуже понизите марку бетону. А пластифікатор покращує текучість і рухливість бетонної суміші без втрати міцності. Крім того, пластифікатори підвищують якість бетону. І тоді з нього можна створювати ось такі шедеври.

 Бетонне мистецтво фото.jpg

Що таке пластифікатори для бетону і що вони дають

Навіщо потрібні пластифікатори для бетону ми вже розібралися. Залишилося питання як вони це роблять. Пластифікатори для бетону покращують здатність частинок бетонної суміші ковзати одна відносно іншої – так званий мильний ефект. При цьому водоцементні пропорції зберігаються майже на колишньому рівні, а іноді кількість води і цементу можна навіть знизити.

Комбінати з виробництва бетону завжди використовують добавки-пластифікатори і ось що це дає в результаті:

  1. Збільшується марочна міцність бетону без зміни марки цементу. Безпосередньо хімічний склад пластифікатора не впливає на структуру бетону і формування кристалічних зв'язків при гідратації цементу. Але міцність складу з пластифікатором дійсно виходить вище, причому на 30-40%. Секрет в тому, що кількість води в суміші залишається на рівні 30-50% від обсягу цементу, а за рахунок кращої пластичності і текучості зменшується кількість пор і мікропорожнин. За рахунок цього зростає щільність і однорідність бетону. Суміш краще реагує на ущільнення вібрацією, щільніше контактує з арматурою і опалубкою. В окремих випадках віброущільнення стає не обов'язковим.
  2. Бетон виходить дешевше – за рахунок економії цементу. Це особливо радує промислових виробників бетону. У першому пункті ми розібралися, що пластифікатори для бетону дозволяють поліпшити марку бетону при тій же кількості цементу. Очевидно, що можна зберегти показник марочної міцності – якщо зменшити кількість цементу і додати пластифікатор. Адже сама добавка в бетонній суміші займає 0,3-0,5% від загального обсягу, а цементу дозволить заощадити 10-15%. Що вже істотно.
  3. Зменшується усадка бетону при схоплюванні. За рахунок все того ж більш щільного укладання з мінімальною кількістю пір.
  4. Збільшення часу схоплювання – що особливо важливо для транспортування бетонної суміші в міксері. Є і протилежні по дії добавки, які прискорюють процес схоплювання.
  5. Можна застосувати щебінь і пісок гіршої якості без втрати марочної міцності.
  6. Поліпшити марку морозостійкості в півтора рази. Спеціальні добавки в складі пластифікатора підтримують і прискорюють реакцію гідратації цементу при негативних температурах.
  7. Підвищити водонепроникність бетону на три-чотири рівні по марці. Все за рахунок тієї ж більш щільної і однорідної структури без пір і мікропорожнин в які може просочитися вода.

Сучасне будівництво бетонно-монолітні конструкції .jpg

КОРИСНА ПОРАДА: Для максимального ефекту додавайте пластифікатор у воду, а потім вже починайте готувати суміш. Тільки так вийде добитися максимально рівномірного розподілу добавки по масі бетону.

Супер- і гіперпластифікатори – насправді стали вже стандартом. Щоб купити звичайний (не супер) пластифікатор його ще треба пошукати.

Найпопулярніший суперпластифікатор на пострадянському просторі – це С-3. Його похідні і аналоги є практично у всіх брендів.

Гіперпластифікатори – це добавки вже наступного покоління, в їх складі застосовуються пoлікapбoкcілaтні полімери, як більш ефективні в порівнянні з попереднім поколінням.

Насправді рецептур і вузькоспеціалізованих добавок існує безліч, і це тема для окремої статті.

Рідке мило в бетон – повноцінна заміна заводського пластифікатора?

Дійсно – поліпшити пластичність розчину можна і побутовими миючими засобами або клеєм ПВА. І ми навіть надамо таблицю що можна застосовувати і який передбачуваний ефект.

Добавка

Використання

Рідке мило, шампунь

Вводиться при замішуванні суміші в кількості 200 мл на мішок цементу.

Пральний порошок

Ще одна прекрасна заміна пластіфікатора для бетону. Додається в кількості 100-150гр. на 50 кг цементу. Попередньо повністю розчиняється в теплій воді.

Гашене вапно

Вапно-пушонка додається в суху суміш в кількості не більше 20% від маси цементу. Гашене вапно, крім збільшення рухливості, надає бетону бактерицидні властивості, запобігає появі грибка.

Клей ПВА

Добавка 200 грамів ПВА на відро розчину збільшить його рухливість, підвищить міцність і водостійкість.

Так, як пластифікатори і модифікатори, можна використовувати побутову хімію. Але головне питання – а навіщо?

Фінансової вигоди ніякої – ціна пластифікаторів в порівнянні з рідким милом і пральним порошком в «бетонних» пропорціях порівнянна. А іноді миючі засоби навіть дорожче.

Це якщо вам потрібно приготувати 5-6 відер бетону, і пральний порошок у вас вже є, а за пластифікатором потрібно ще їхати в будівельний магазин – тоді так, можна погратися з підручними засобами. В інших випадках настійно рекомендуємо брати спеціальну заводську добавку «заточену» під вашу конкретну задачу.

 Удароміцний-бетон.jpg

Якщо у вас виникли конкретні питання по будівельних сумішах і добавкам телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.

Читайте також