В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Вибирайте: передчасний ремонт даху або софіти?

Спеціаліст з вибору софітів для підшивки даху

Елементи покрівлі схильні до дії бактерій і грибків. Поява гнилі на дерев'яних стропилах або розвиток грибка на утеплювачі призводить до необхідності передчасного ремонту даху. Щоб цього уникнути, потрібно забезпечити надійний захист елементів покрівлі. У чому полягає захист? У якісній вентиляції і перешкоді попадання вологи. Софіти забезпечують захист від попадання води на елементи покрівлі та зберігають циркуляцію повітря в підпокрівельному просторі. Детально про принцип роботи, виборі та монтажу софітів нам розповість Олексій Котенко, експерт за матеріалами для підшивки покрівлі.

Що таке підшивка покрівлі і навіщо вона потрібна?

Софіти для даху.JPG

Експерт: Стропильні бруси часто встановлюють так, щоб вони виступали за межі покрівлі на 50-70см. Ці виступи називають фронтонними і карнизними звісами. Через звіси відкривається доступ до утеплювача. Щоб захистити дерев'яні елементи покрівлі та утеплювач від води і вітру, звіси необхідно закрити карнизною підшивкою. Важливе завдання підшивки – зберегти циркуляцію повітря в підпокрівельному просторі. До монтажу підшивки, повітря заходить в нижню частину звісу, поступово нагрівається і піднімається до дахового гребеня. Далі, через отвір для вентиляції, повітря виходить назовні. Створюється постійна циркуляція повітря. Підшивка покрівлі повинна зберегти правильну циркуляцію повітря. Тоді елементи покрівлі будуть захищені від утворення конденсату, появи гнилі та розвитку грибка.

Які матеріали використовують для підшивки покрівлі?

Софіти для карнизної підшивки

Експерт: Дерев'яна вагонка, металева підшивка, пластиковий сайдинг і софіти. Часто будь-який матеріал карнизної підшивки називають софітами. Це помилка. Насправді софіти це тільки ПВХ панелі, іншими словами пластикові. Підшивка з натурального дерева – це вагонка. Якщо ж в якості підшивки використовують метал, то підшивку називають просто металева підшивка покрівлі.

Розкажіть про переваги ПВХ софітів?

Софіти для покрівлі

Експерт: Пластикові софіти стійкі до утворення іржі і корозії на відміну від металевої підшивки. ПВХ софіти легко монтувати або замінити одну з деталей при ремонті. У порівнянні з дерев'яною вагонкою, вартість софітів набагато менше. При цьому за ними легко доглядати – досить помити водою зі шланга. А дерев’яну вагонку необхідно щорічно покривати лаком, фарбами та захисними плівками.

Які характеристики необхідно враховувати при виборі софітів?

Як вибрати софіти для підшивки покрівлі

Експерт: Основна характеристика – це перфорація. Існує три види – перфоровані повністю, з перфорацією по центру і без перфорації. Софіти з перфорацією по центру і повністю перфоровані зберігають вентиляцію підпокрівельного простору. Софіти без перфорації закривають доступ повітря в підпокрівельний простір. Тому їх використовують для обробки стель всередині приміщення, підшивки звисів нежитлових і підсобних приміщень (альтанок, сараїв) або в комбінації з перфорованими. Найбільшим попитом користуються софіти з перфорацією по центру. Вони виглядають дуже естетично і при цьому забезпечують достатню вентиляцію. Софіти різних виробників можуть відрізнятися по довжині і ширині панелей, товщині листа. Ці відмінності важливі для підрахунку кількості необхідних деталей. Ну і звичайно колір. Існує велика кольорова гамма софітів, що дозволяє прикрасити фасад будівлі. Адже крім захисту від вологи і вентиляції, софіти надають завершеного красивого виду всієї покрівлі.

Асортимент планок софітів представлений різними деталями. Чим вони відрізняються і як їх правильно встановлювати?

Софиіти схема 1-min.JPG

Експерт: Функцією і формою. Перша планка – це основна. При монтажі її розміщують в паралельній площині до карнизного або фронтонного звису. Кількість основних планок залежить від величини самої планки і площі фронтового або карнизного звісу. Другий тип планок – розроблений для кріплення підшивки на лобовій дошці. Сюди відносяться F-профіль і J-профіль (J-trim). За допомогою нержавіючих шурупів ці планки кріплять на лобову дошку. В спеціальні пази вставляють основну планку і защіпують передбачені в конструкції замки. L-профіль закриває відкритий вертикальний зріз карниза. Конструкція L-профілю також передбачає паз для основної планки. Н-профіль – планка для з'єднання основних панелей між собою. З двох сторін розміщені пази, куди монтують основні панелі. Таким чином, софіти надійно і герметично з'єднані, при цьому залишається тепловий зазор.

Що таке тепловий зазор і навіщо його залишати при монтажі софітів?

ПВХ софіти для даху

Експерт: При зміні температури навколишнього середовища розміри ПВХ софітів можуть змінюватися. Якщо з'єднати деталі софітів занадто щільно без компенсації теплового зазору, в літній період карнизну підшивку може «повести». Можуть з'явитися здуття або так звані «хвилі». Це зіпсує зовнішній вигляд підшивки і скоротить термін служби. При монтажі софітів важливо залишати вільний простір між елементами. Щоб перевірити, чи достатні теплові зазори, просто проведіть рукою по підшивці. Якщо елементи рухаються, то тепловий зазор залишений достатній. Якщо елементи стоять дуже щільно, їх не можна рухати, то теплові зазори недостатні.

Як прикріпити софіти до елементів покрівлі?

J планка Софіт

Експерт: В планках, які кріпляться до елементів покрівлі, передбачені спеціальні отвори. Вони передбачені для шурупів або саморізів. Необхідно використовувати кріпильні аксесуари тільки нержавіючі. Величина «капелюшка» повинна бути мінімум 8 мм. Діаметр «ніжки» повинен бути 3 мм. Важливо вводити шуруп перпендикулярно до поверхні карниза.


Підшивка покрівлі потрібна для того, що б надати будівлі красивого, завершеного вигляду і забезпечити захист елементів покрівлі від передчасного руйнування. Фахівці магазину «Побудуй» дадуть відповідь на Ваші запитання та допоможуть зробити розрахунки необхідної кількості будівельних матеріалів. Телефонуйте!

(0800) 50-54-52

Розділи
Читайте також