В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Механізм складної драбини на горище – просто про складне

У старих сільських будинках доступ на горище був справою непростою і навіть небезпечною. Потрібно було взяти приставні сходи, принести їх і встановити так, щоб вони не ковзали по краю отвору і по підлозі. А якщо люк на горище був з холодної веранди або взагалі з вулиці? Адже в ті часи на горищах зберігали не тільки речі які рідко використовували, але і частину продуктів. Наприклад, кукурудзу, горіхи, сушені трави – все, що не боїться морозу чи спеки.

Шлях на горище – сучасні варіанти

Сьогодні горища використовують не тільки як склад або комору. Найчастіше їх переобладнують в житлові мансарди. Але навіть якщо горище у вас нежитлове, доступ туди повинен бути:

  • безпечним;

  • зручним;

  • по можливості не помітним, щоб використовувати всю площу поверху по максимуму.

Основні варіанти сходів на горище або в мансарду:

  1. Монолітні – маршові або гвинтові. Встановлюються стаціонарно, зручні і прикрашають інтер'єр.

  2. Переносні – приставні або драбини.

  3. Вбудовані горищні сходи – розкладні (3-4-х секційні), ножиці – висувні, телескопічні.

Різновиди сходів на горище фото.jpg

Щоб розкласти секційні сходи (а), потрібно відкрити люк, а потім підняти і потягнути на себе нижню частину маршу. У розсувний моделі (б) нижній елемент зафіксований скобами так, що легко ковзає вниз і вгору. Ні той, ні інший спосіб не вимагають значних зусиль, а необхідний навик можна придбати за лічені хвилини.

Робите сходи на горище своїми руками? Тоді враховуйте такі рекомендації:

  1. Складні сходи не рекомендується робити довжиною більше 3-х метрів (13-15 ступенів), оскільки складніше добитися міцності.

  2. Оптимальна ширина щаблі – 650мм. Рекомендований кут нахилу тятиви – 60-75°.

  3. Вибирайте оптимальне співвідношення між комфортним розміром люка і втратами тепла, найчастіше для горища досить отвору – 120х60см.

  4. Максимальне навантаження на кожну ступінь повинно бути 150-200кг. Вибирайте моделі з рифленою поверхнею сходинок.

Розкладні сходи на мансарду конструкія.jpg

У цій статті докладно розберемо пристрій вбудованих горищних сходів, як влаштований механізм, чи достатньо вони надійні, чи складно виготовити самостійно.

Розкладні сходи вбудовані в люк

Розкладні горищні сходи – найбільш поширений тип горищних сходів. Принцип роботи простий і проілюстрований на Рис. 1. За надійність і якість відповідають два механічних вузла (див. Рис. 2):

  • підпружинений механізм відкривання і закривання кришки люка;

  • власне складна 3-х секційна драбина потрібної довжини.

    Як влаштований механізм сходів на горище.jpg

З'єднують секції посиленими шарнірними петлями з «черевиком» (Рис.1) або важеля (ломберний) петлею (Рис. 2).

Складні сходи можна купити або зробити з готовими приставними, потрібно тільки розрахувати і розмітити довжину ділянок, а потім розпиляти ножівкою на фрагменти потрібної довжини.

Якщо візьметеся робити горищні сходи самостійно, не рекомендується використовувати звичайні дверні (карткові) петлі, вони не призначені для горизонтальної установки і можуть не витримати навантаження.

Що стосується механізму даху люка, то він влаштований так, щоб забезпечити плавність і «невагомість» коли кришка йде вниз і коли закривається назад. Для чого уздовж короба або уздовж самої кришки встановлена ​​поворотна пружина (див. Рис. 3). Розміщення пружини всередині короба більш практично і безпечно.

Петля зі зворотньою пружиною.jpg

Рис.3 Петля з поворотною пружиною

Приблизно посередині люк кріпиться ще двома важелями фіксаторами (див. Рис. 2). Якщо робити горищні сходи своїми руками, можна обійтися і без пружини і додаткових фіксаторів, головне щоб петлі забезпечували механічну міцність. Зразок вдалого «залізного» варіанту саморобної петлі (див. на Рис. 4а і 4б).

Саморобна петля для люка складної драбини.jpg


Для виготовлення таких петель потрібні хороші слюсарні навички і відповідний інструмент, яким можна різати і свердлити 3-х міліметрову сталь. Тому більшість домовласників воліють фабрично виготовлені сходи. Тим більше ціни на них цілком доступні, наприклад, популярна модель Польської компанії Oman Prima.

Переваги складних сходів очевидні:

  • невидимка – більшу частину часу сходи заховані і не займають собою корисної площі;

  • вони завжди на місці, на відміну від приставних або драбини, за якою треба йти в сарай або гараж;

  • безпека – вони не можуть впасти або з'їхати, міцні, зручні і підігнані під висоту стелі.

Є правда і недоліки:

  • якщо на горищі житлова мансарда, підніматися туди багато разів в день по досить вузькому маршу складеної моделі не дуже зручно, тут краще монолітні сходи;

  • складова 3-4 секційна драбина має досить значний радіус розвороту (до 1,5 метрів) і в вузькому коридорчику люк на горище облаштувати буде непросто.

Розсувні горищні сходи

Ще їх називають «гармошка» або ножичні сходи через зовнішню схожість роботи механізму з хутром гармошки. Принцип роботи ножичних сходів теж простий і зрозумілий (див. Рис. 5а і 5в).

Драбина на горище гармошка або ножиці.jpg

                                         Рис. 5а                                                                                  Рис. 5в


Процес приведення сходів в робоче положення виглядає ефектно, в розкладеному положенні виглядають вони теж стильно і красиво. Самі сходи зроблені з металу – сталь або дюралюміній. Короб буває як дерев'яним, так і металевим.  Добре підходить якщо більшу частину часу сходи будуть розкладені і доступ на горище або мансарду відкритий. Для таких випадків зазвичай встановлюють додатковий поручень. Ці сходи, міцні, зручні і легкі, але при інтенсивному використанні недорогих моделей з часом виникає брязкіт і скрип. Висококласні моделі, такі як Roto Exclusiv, працюють без найменших нарікань десятиліттями.

Телескопічна драбина

Відрізняється від складової застосуванням складаної уздовж поздовжньої осі сходів.

Цей тип горищних сходів поки не користується такою популярністю, як попередні. Хоча має всі переваги складних моделей, плюс до цього у них мінімальний «радіус розвороту», що важливо для невеликих отворів.

Телескопічна драбина на горище.jpg


Виготовити такий пристрій цілком можна самостійно, якщо купити готову телескопічну драбину (Рис. 6в) і встановити її на саморобний люк.

Не залежно від того вирішите ви купити готові горищні сходи або зробити їх самостійно, головним критерієм вибору має бути якість і безпека.

Якщо вам потрібна консультація наших фахівців за технічними характеристиками і особливостями готових горищних сходів, телефонуйте – 050 414-92-73 

 Наш технічний відділ завжди до ваших послуг!

Читайте також