В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як вибрати ліхтарик

В цій статті розберемося з ліхтариками, які взагалі бувають, для чого які потрібні, і що обирати туристу, мисливцю чи рибалці. Ми не будемо рекламувати конкретні бренди натомість розберемось в конструктивних особливостях та ключових характеристиках на які треба звертати увагу в першу чергу.

Ліхтарик.jpg

Різновиди побутових та туристичних ліхтариків

В першу чергу треба визначитись для чого і як часто буде використовуватись ліхтарик тому першим пунктом класифікації буде призначення. Отже за призначенням ліхтарики бувають:

  1. Для щоденного користування (EDC everyday carry). Це можуть бути ліхтарики брелки чи компактні кишенькові ліхтарі. Хоча останнім часом кожен мобільний телефон можна використовувати як ліхтарик, тому популярність цієї категорії дещо знизилась. Але про всяк випадок вдома потрібно тримати під рукою зарядженим хоча б кишеньковий ліхтарик. 

  2. Ліхтарики брелки.jpg

  3. Для спорту та активного відпочинку. Це може бути біг, велоспорт, скелелазіння і навіть трекінг. І для цього найкраще підійдуть ліхтарики на лоб, або як їх найчастіше називають налобні ліхтарики. Корпуси у них частіше пластикові, світловий потік може бути різним від помірного до досить потужного. 
  4. Налобні ліхтарики.jpg

    Але у разі потужного світлового потоку час роботи обмежений, адже носити на голові акумулятор великої ємності буде некомфортно. Для них актуально мати кілька режимів роботи включно зі стробоскопом. Краще, щоб джерелом живлення був акумулятор, хоча батареї мають свої переваги, їх можна взяти про запас в далекий похід, а акумулятори потрібно якось заряджати. Також важливо зручне розташування кнопки, щоб можна було без проблем включати та перемикати режими на ходу. А ще для налобних ліхтарів, що використовуються в далеких походах корисно мати кілька кольорів чи змінний світлофільтр. Для нічних переміщень по табору краще використовувати червоне світло. Воно найменше подразнює сітківку і з ним найменші шанси, що ваш сусід по намету прокинеться якщо ви увімкнете ліхтарик. І після червоного світла очі звикають до темряви майже миттєво.
  5. Ліхтарі для туризму і кемпінгу. Тут немає якогось одного універсального рішення і доведеться купити кілька ліхтарів. Тут теж буде актуальним налобний ліхтарик, тільки далекобійність та режими регулювання тут не так важливі. А краще коли є можливість змінити колір світла на червоний. А взагалі для табору в пріоритеті якнайбільша ємність акумулятора. Також для нічного табору актуальні кемпінгові лампи, ліхтарі горизонтального розсіяного світла, які можна поставити на землю, або підвісити на дереві.

  6. Ліхтарі для туризму і кемпінгу.jpg

    Можна купити кемпінгову лампу, що світить на 360° або обмежену якимось сектором. Деякі кемпінгові ліхтарі досить масивні, мають акумулятор великої ємності та функцію павербанка, та мають можливість підключення виносних лампочок на дротах довжиною 3-4 метри.

  7. Ліхтарі допоміжного освітлення для гаражів, будівельних майданчиків та ін. Такі ліхтарі можуть підвішуватись до різних конструкцій, або встановлюються на підлозі, підвіконні чи риштуванні. Є компактні ліхтарики для автомобілістів та ремонтників з магнітом, що дозволяє підвісити ліхтарик до будь якої сталевої конструкції, чи то внутрішня поверхня капоту автомобіля, чи складський стелаж. Також можна купити будівельні ліхтарі які можуть живитись від стандартних акумуляторів до шуруповертів, див фото нижче.

  8. Будівельні ліхтарі .jpg

  9. Тактичні, підствольні та мисливські ліхтарі.Тут найважливіші критерії це:

  • яскравість та можливість регулювання фокусу – повинно бути зручно та швидко;
  • міцність – стійкість до ударів, та вологозахист, тактичні ліхтарі повинні працювати і під водою;
  • зручність доступу до кнопки включення та зміни режимів – краще щоб режим стробоскопу можна було вмикати окремою кнопкою;
  • доступність кількох діапазонів – інфрачервоний для приладів нічного бачення та ін. 

Не буде зайвим можливість підключити виносну кнопку котру можна розмістити біля руків’я, щоб вмикати і вимикати ліхтар без зайвих рухів не втрачаючи лінію прицілювання.

 Тактичні, підствольні та мисливські ліхтарі.jpg

Мисливські варіанти трохи простіші, тут головне щоб було сумісне кріплення, та зручне перемикання режимів та кольорів світла. Деякі ліхтарі мають вбудований світлодіод іншого кольору, а деякі мають змінні насадки зі світлофільтрами червоний зелений або синій, таке світло не так сильно полохає дичину в порівнянні зі звичайним білим світлом.

Як вибрати найкращий ліхтарик на всі випадки життя

Звичайно одного універсального рішення бути не може, але все ж є кілька критеріїв які допоможуть зробити вибір:

  1. Живлення батарейки чи акумулятори. Акумулятори це більш практичне рішення, хоча в тривалому поході виникне проблема з зарядкою. І тут треба буде зробити вибір, або купа батарейок з собою, або акумуляторний ліхтарик і павербанк. Крім того є ліхтарики, що можуть працювати як від акумуляторів стандарту 18650, так і від касети з пальчиковими батарейками.
  2. Режими роботи та кількість напрямів освітлення. Багато ліхтарів мають як направлений вузький промінь з лінзою, так і пласку панель значної площі з встановленими на ній світлодіодами, для розсіяного світлового потоку. Тут треба знайти баланс між компактністю та можливостями.
  3. Матеріал корпусу, це може бути пластик, алюміній, сталь. Найміцнішими є алюмінієві корпуси. Тому що сталь часто використовується для кемпінгових ламп і це дуже тонка бляшанка. А якщо ліхтарик зроблено із авіаційного алюмінію, то він легкий не боїться падінь, ударів і часто має хороший захист від вологи.
  4. Кількість режимів. Чи є режим стробоскопа чи регулюється фокус та потужність світлового потоку. Можливість регулювання фокусу, не так важлива для кишенькових щоденних ліхтариків, але для туристичних чи велосипедних вкрай потрібна функція. Для довгих походів або для мисливців важливо мати кілька діапазонів освітлення, від інфрачервоного для приладів нічного бачення, до червоного синього або зеленого для мисливців. 
  5. Ударостійкість та захист від пилу і вологи. Не буде зайвим і масивний рифлений безель (ободок навколо лінзи), що захищає скло ручного ліхтаря. Його ж можна використати і як ударну поверхню щоб відбитись від собаки чи зловмисника, але це більш притаманно для тактичних ліхтарів.  Але навіть кишеньковий ліхтарик повинен без проблем працювати під дощем.
  6. Наявність кріплення для носіння чи підвісу. Кліпса, ремінець, магніт, скоби чи гачки для підвішування за гілки тощо.
  7. Світлова температура або температура світіння. Найчастіше кишенькові та туристичні ліхтарики мають холодне з синюватим відтінком світло. Воно дозволяє створити максимально далекобійний промінь і забезпечує хорошу контрастність. Але спотрворює кольори та створює занадто різкі тіні. Але можна купити ліхтарі з нейтральним або теплим світловим потоком. Теплі жовтуваті відтінки найменше навантажують очі та передають найточніші кольори, також світло теплих відтінків дає найкращу картинку під час дощу, туману чи снігопаду.

Які ліхтарики не варто купувати

На жаль не всі ліхтарики на ринку України якісні, розберемось на що треба звернути увагу щоб не пожалкувати про витрачені гроші.
  1. Занадто дешеві моделі що можуть продаватись на вуличних розкладках, кіосках де продаються батарейки та всілякий дріб’язок для дому.
  2. Якщо вибираєте вживу візьміть в руку і потрясіть ліхтарик, якщо щось деренчить чи калатає всередині відмовтесь від покупки.
  3. Подивіться який тип світлодіодів встановлено. Найпростіший варіант це групка круглих світлодіодів. Такий промінь не регулюється і досить часто коли перегорає один діод гасне вся матриця. Такий варіант підійде тільки для кишенькового міського ліхтарика який тримають під рукою про всяк випадок.
  4. Не найкращої якості ліхтарі, що продають з рук в метро чи електричках. Хоча іноді трапляються непогані варіанти, але це завжди лотерея. Акумуляторні ліхтарики можуть не заряджатися, сам ліхтар гаснути і відключатись через кілька хвилин роботи.
  5. Налобні ліхтарики в яких еластична стрічка йде тільки кругом голови, а додаткової зверху що йде через маківку немає. Досить швидко така стрічка втратить еластичність і ліхтарик перестане триматись.
Це був досить приблизний огляд ми не заглиблювались в маркування діодів, що визначають їхню яскравість та температуру світлового потоку не порівнювали переваги й недоліки літій іонних та літій полімерних акумуляторів. Але для початку цього вже достатньо. Сподіваємось матеріал статті був для вас корисним до наступних публікацій.
Розділи
Читайте також