В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Фасадні роботи в осінньо-зимовий період

Відступати нікуди - попереду ЗИМА ...

Отже, розберемо що робити, коли залишати стіни «як є» на зиму не можна, а погода вже зовсім не травнева. Не залишати голі стіни на зиму особливо актуально для каркасних стін з SIP панелей (канадські будиночки).

Штукатурка та інші «мокрі» процеси взимку

Для штукатурки, фарбування, укладання облицювальної плитки на клейовий розчини потрібна досить висока температура і захист від прямого попадання дощу і снігу. Більшість штукатурних і клейових розчинів вимагають температуру від +10 градусів. А якщо мокрий сніг і - 5? Вихід один - спорудження тепляка, див. фото нижче.

Тепляк на фасад фото.png

Тепляк - це щось на кшталт намету з міцної армованої плівки навколо частини стіни або всієї будівлі. Всередині можна встановити риштування і працювати. А за допомогою обігрівачів (тепловентиляторів) можна створити сухе і тепле середовище.

Не дешеве задоволення звичайно, але це дійсно вихід. Крім того, існують будівельні суміші які застигають та добре “схоплюються” і при +5 градусах, але чим нижче температура застигання, тим вище ціна.

Висновок - якщо стіни потрібно реально рятувати, то штукатурку, фарбування, облицювання плиткою взимку робити можна. Тільки це дорого і не зовсім зручно, та й актуально для температури близько нуля за бортом. А якщо ж мороз вночі і температура знижується до -15-20 градусів? Тепляк і штучний обігрів вже не допоможуть. Потрібно робити паузу і чекати відлиги. Але на Україні в останні роки зими м'які і найчастіше працювати дозволяють.

Буває, що гроші на продовження будівництва несподівано закінчуються, але навіть залишений без нагляду тепляк збереже стіни до весни.

Чи можна утеплювати фасад взимку

Можна обшивати і обклеювати плитами пінополістиролу або мінеральної вати, тільки вимоги до захисного тепляку такі ж як в попередньому пункті.

Але все ж утеплений фасад під штукатурку наполегливо рекомендуємо робити в теплу пору року. Рівномірного висихання і схоплювання домогтися дуже важко, потім доведеться замазувати тріщини і боротися з іншими неприємностями.

З утепленням вентильованого фасаду все трохи простіше, докладніше про це нижче.

Збірні фасади - сайдинг, цокольні панелі тощо.

Збірні фасади - це обшивка будинку дерев'яними, алюмінієвими або пластиковими панелями (сайдингом), а також фасадними панелями. До того ж фасадні панелі бувають як класичні тонкі, передбачають вентильований проміжок і окремий шар утеплювача, так і комбіновані термопанелі. На малюнках нижче приклади обох технологій в розрізі.

 Термопанелі-min.PNGТермопанелі фото.png

Збірні фасади монтувати набагато простіше і швидше, адже немає необхідності чекати поки висохне і затвердіє кожен шар обробки. Та й роботи з матеріалами можна проводити при температурі до - 5 градусів. При більш низьких градусах пластик стає крихким, та й робітники мерзнуть, падає точність і якість роботи.

У більшості випадків можна обійтися без тепляку, просто вибрати кілька днів відносно сухої і теплої погоди, і швидко закінчити облицювальні роботи.

УВАГА! Пластиковий сайдинг і цокольні панелі кріпляться так, щоб мати можливість рухатися вздовж поздовжньої осі, для компенсації температурних розширень. Так ось взимку лінійні розміри панелей мінімальні - це значить, що вони будуть тільки розширюватися. Врахуйте це і залишайте максимально рекомендований проміжок. Якщо в загальному випадку рекомендується передбачати свободу зміщення панелі в кожну сторону на 5-6 мм, то при монтажі сайдингу взимку залишайте можливість зсуву на 9-12 мм.

Сподіваємося матеріал цієї статті був вам корисний, якщо є конкретні питання по наявності матеріалів або потрібна консультація по монтажу, телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.


Читайте також