В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Чим стільниковий полікарбонат відрізняється від монолітного?

Стільниковий полікарбонат – це порожнистий матеріал де два тонких листа з'єднані між собою перегородками. Монолітний полікарбонат – це просто лист певної товщини, випускається як у вигляді плоских листів так і профільованих (полікарбонатний шифер). Полікарбонат – це універсальний матеріал для виготовлення легких дахів, козирків, тепличних покриттів. Розберемося чим відрізняються різні модифікації і для чого вони потрібні.

Відмінності в структурі і властивостях стільникового і монолітного полікарбонату

Ключова відмінність – це наявність пустот (повітряного прошарку) всередині стільникового полікарбонату, що робить його прекрасним теплоізолятором. Тому так популярний стільниковий полікарбонат для теплиць. Застосовується він також і як покрівельний матеріал для навісів, козирків над вхідними дверима і т.д. Та й на зупинках громадського транспорту раніше цей матеріал часто попадався, або як арочні покрівлі над підземними переходами або критими ринками.

Зовнішній вигляд стільникового полікарбонату на лівій частині фото.

Вид сотового полікарбоната.jpg

Стільниковий полікарбонат – це:

  • легкий;

  • такий, що добре зберігає тепло;

  • досить міцний;

  • недорогий матеріал універсального призначення.


Детальніше переваги та область застосування стільникового полікарбонату розберемо нижче.

Але є у такої технології і недоліки, хоча вони пов'язані з неправильним вибором і монтажем стільникового полікарбонату:

  1. Порожнини – це відкриті з двох сторін канали. А монтаж частенько йде з порушеннями: без торцевих планок і спеціальних шайб-термокомпенсаторів. Тому важко уникнути появи вологи всередині. А це руйнування перемичок, коли вода всередині замерзає. А також ризик розвитку синьо-зелених водоростей, оскільки матеріал прозорий, а всередині волога розвинуться майже напевно. Вирішується застосуванням передбачених виробником аксесуарів.

  2. Низька градосткойкость і руйнування під дією ультрафіолету. Цей недолік справедливий тільки якщо купили найдешевший полікарбонат або поставили на вулиці різновид призначену для внутрішнього застосування. Часто у дешевого стільникового полікарбонату захист від ультрафіолету є тільки на словах або формально на папері.

Руйнування під дією ультрафіолету дешевого полікарбоната.jpg

Монолітний полікарбонат – це суцільний матеріал, прозорий або кольоровий напівпрозорий. Випускається як у вигляді плоских листів, так і у вигляді полікарбонатного шиферу.

Ребриста форма дає можливість зробити отримати високу жорсткість і градостійкість при мінімальній товщині матеріалу (0,8-1,1мм). При настільки малій товщині полікарбонатний шифер може прослужити 12-15 років.

Що виготовляють з монолітного полікарбонату

Напевно у нас не вийде перерахувати всі варіанти, але для того щоб зрозуміти наскільки хороший монолітний полікарбонат цього списку вистачить:

  1. Полікарбонатний шифер – прозорий і кольоровий. Розмір профілю як правило: 18-20 мм – висота хвилі; 70-76 мм відстань між вершинами хвиль. Форма хвилі найчастіше трапецеподібна, що дає велику жорсткість. Це прекрасний матеріал для:

    • альтанок;

    • навісів для стоянок автомобілів:

    • даху для відкритої тераси або оранжереї.

  2. Плоский листовий полікарбонат можна купити в товщині від 1 до 6 мм. Буває і більша товщина, але в роздрібному продажі зустрічається рідко, оскільки полікарбонатний лист товщиною 20 мм – це вже куленепробивний матеріал. А з ростом товщини зростає не тільки міцність, але і ціна причому в майже в геометричній прогресії. З листового монолітного полікарбонату роблять:

    • дверцята і стінки душових кабін;

    • скління зовнішньої реклами – лайтбокси і т.д .;

    • вертикальне зовнішнє скління різних об'єктів від адмінбудівель, до дачних будиночків;

    • дах і стіни зимових садів і оранжерей;

    • скління декоративних конструкцій найскладнішої форми;

    • зенітні ліхтарі на плоских дахах;

    • створюють куполи на дахах торгових центрів та адміністративних будівель.

    • промислові теплиці – повністю або вставки на двері та фрамуги;

    • прозору підлогу або сходинки;

    • перила і захисні загородження на стадіонах і інших спортивних спорудах.

    Плоский листовий полікарбонат.jpg

  3. Захисні щитки для роботи з інструментом на зразок болгарок або мотокос. Тактичні окуляри і прозорі забрала для мотоциклетних шоломів, а також касок.

  4. Окуляри із листового полікарбоната.jpg

  5. Посуд – одноразові ножі вилки, канцтовари - лінійки, транспортири і т.д.

ВАЖЛИВО! У полікарбонату як у інших видів полімерів значний коефіцієнт температурних розширень. Це означає, що після монтажу полікарбонатного шиферу або плоских панелей у них повинна залишатися можливість злегка зміщуватися. Адже розміри листа взимку і влітку відрізняються. Для цього використовується спеціальна технологія кріплення і спеціальні елементи на зразок шайб-термокомпенсатором. У дуже приблизному вигляді рекомендації звучать так:

  • не можна кріпити листи намертво – гвинти або шурупи повинні залишати можливість зміщення;

  • отвори під кріплення потрібно свердлити заздалегідь і вони повинні бути більші на 5-6 мм діаметра шурупа або болта;

  • в місцях де край полікарбонатного листа проходить встик зі стіною і іншими нерухомими конструкціями повинен залишатися зазор не менше 3 мм.

Область застосування стільникового полікарбонату

Стільниковий полікарбонат можна купити не тільки з різною товщиною та кольором. Відрізняється також вміст УФ стабілізаторів і антипіренів (добавки, які роблять пластик слабогорючим).

Також може відрізнятися внутрішня структура стільникового полікарбонату:

  • товщина стінок;

  • кількість і форма перегородок – бувають діагональні розпірки, бувають подвійні камери потрійні і т.д. камери.

Внутрішня структура сотового полікарбоната.jpg

Чим складніше внутрішня структура тим міцніший стільниковий полікарбонат. Правда і радіус вигину при цьому зменшується, арочний козирок з шестикамерного полікарбонату зробити практично неможливо.

Але загальною залишається сфера застосування стільникового полікарбонату:

  1. Телиці – як приватні так і фермерські (промислові).

  2. Навіси та козирки над перонами, автобусними зупинками.

  3. Дахи надземних і навіси на виходами підземних пішохідних переходів.

  4. Альтанки та тераси – тут стільниковий полікарбонат використовується нарівні з монолітним.

  5. Світлопроникні навіси над басейнами, тенісними кортами і іншими спортивними майданчиками. Стільниковий полікарбонат пропускає тільки частина світла, тим самим створює комфортне затінення.

  6. Перегородки – крім міцності і простоти стільниковий полікарбонат ще хороший звукоізолятор.

  7. Дахи і частково стіни малих архітектурних форм. Квіткові кіоски і т.п.

Порівняння монолітного і стільникового полікарбонату і загальні критерії якості

Відмінності безсумнівно є, але все ж в основі лежить один і той же полімер. Наприклад в порівнянні зі склом полікарбонат вдвічі легше, а ударна стійкість в кілька десятків разів вища, але при цьому полікарбонат відносно легко подряпати.

Оскільки області застосування стільникового і монолітного полікарбонату перетинаються, ми склали таблицю аби полегшити вибір.

Порівняння монолітного і стільникового полікарбонату.jpg

Сподіваємося матеріал цієї статті був для вас корисний, а якщо виникли питання щодо вибору або характеристикам якогось виду полікарбонату телефонуйте за номером (0800) 50-54-52.

Читайте також