В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Бітумна черепиця – всі «за» та«проти», про які рідко говорять

Без зайвих слів зрозуміло, що дах повинен бути міцним, гарним, довговічним, але покрівельних матеріалів так багато і про кожен говорять, що він найкращий в світі. Вибрати буває складно. У цій статті ми розглянемо бітумну черепицю. Це покрівельний матеріал з найбільш неоднозначними відгуками з боку будівельників і домовласників. Хтось хвалить, а в когось негативний досвід. Давайте розберемося, де реальні переваги і недоліки, а де наслідки неякісного монтажу або поганої якості конкретної черепиці.

Покрівлі з бітумної черепиці Бітумна покрівля червоного відтінку

Що таке якісна бітумна черепиця і на що звертати увагу при виборі

Про вибір і спосіб монтажу бітумної черепиці ви знайдете докладну інформацію в статті «Бітумна черепиця - першооснова». А для тих читачів, хто зовсім недавно почав вивчати ринок покрівельних матеріалів, і для кого бітумна черепиця асоціюється з руберойдом, нагадаємо, що являє собою цей матеріал.

В основі бітумної черепиці лежить просочене бітумом полотно зі скловолокна. Окремі листи бітумної черепиці називають гонтом, рідше шинглас. Розмір гонту стандартизований - 1х0,33 метра. Структура покрівлі з бітумної черепиці зображена на Рис. 1, 2

Стркуткра даху з бітумною черепицею.jpg   Структура укладки бітумних гонтів
Рис 1 Структура покрівлі з бітумною черепицею Рис 2 Структура укладки бітумних гонтів

Для бітумної черепиці потрібна міцна основа - суцільна підкладка з вологостійкої фанери або OSB плити. Укладають її з напуском, тому верхній край у неї завжди рівний, а нижній буває як прямий, так і з фігурними вирізами (шестигранний (стільники), бобровий хвіст, трикутник тощо). З варіантами кольорів і формою нарізки гонту ви можете ознайомитися в нашому інтернет-магазині, в розділі - Покрівельне покриття / бітумна черепиця.

Продається м'яка черепиця упаковками по 20-21 листу. Пошарова структура черепиці показана на Рис 3.

Структура бітумної черепиці. jpg

Рис 3 Структура бітумної черепиці

При виборі потрібно враховувати:

  1. Склад мінерального посипання, у який спосіб його пофарбували і як зробили нанесення. Базальтова крихта краще тримається на поверхні в порівнянні зі сланцем. Вона округлої форми, добре тримає фарбу і краще «карбується» в поверхню. Сумлінні виробники серед характеристик вказують результати браш-тесту, він показує наскільки добре тримається посипання при механічному впливі (щіткою, що обертається).
  2. Тип бітуму - оксидований (класичний), СБС модифікований (морозостійкий), АПП модифікований (жаростійкий). Оксидований бітум найбільш однорідний, щільний і хімічно стабільний. Від нього не буває неприємних запахів, взуття, але показники температурного діапазону і еластичності нижчі, ніж у модифікованих. У помірних кліматичних широтах України оксидований бітум укладається в усі норми і стандарти. СБС модифікація розроблена для північних широт, а АПП модифікація для субтропічного і тропічного клімату.
  3. Звертайте увагу на товщину і щільність листа. Існує класична і ламінована бітумна черепиця. У ламінованої два шари скловолокна, один суцільний з прямими краями (нижній) другий фігурний з вирізами (верхній) див. Рис. 4.

Ламинированная черепица

Рис 4 Лист ламінованої черепиці

Ламінована черепиця набагато довговічніше класичної. Виробники дають на неї мало не довічну гарантію, але форма нарізки завжди однакова - несиметрична прямокутна «бахрома».

Переваги бітумної черепиці

Отже, чим же так гарна бітумна черепиця, як покрівельний матеріал:

  1. Бітумна покрівля природний звукоізолятор і додаткова теплоізоляція. На відміну від металевих дахів, шум дощу і навіть граду в будинку не буде чути. А завдяки тому, що м'яка черепиця сама погано проводить тепло і укладається на суцільну основу з фанери і OSB, дозволяє заощадити на утепленні горища. Наприклад, при облаштуванні житлової мансарди, можна укласти шар базальтового утеплювача товщиною 200, а не 250 мм.
  2. Вона гнучка, це значить, що її  можна використовувати на опуклих, увігнутих, конічних, циліндричних елементах покрівлі (вежі, з’єднані прибудови тощо) також, завдяки відносно невеликим розмірам гонту, відходи на обрізку не перевищують 3-5% від площі покрівлі, для металочерепиці цей показник дорівнює 20-30%.
  3. Стійка до корозії і не проводить електрику. Будинку з бітумною черепицею,зазвичай, не потрібні громовідводи і система захисту від блискавок.
  4. Не потрібні снігозатримувачі і системи захисту від намерзання криги для карнизів і водостічних систем. Поверхня у гнучкої черепиці шорстка, що не дозволяє снігу сковзати, і падати з карниза великими шматками.
  5. Надзвичайно стійка до вітру, включаючи вітер ураганної сили.
  6. Покрівля з бітумної черепицею міцна до різних видів ударів, тобто град, кинутий камінь чи гілка, що впала не залишать на ній слідів.
  7. Дах під бітумною черепицею - це красиво. Будинок відразу набуває престижний і дорогий вигляд з відтінком старовини й досконалості.

Недоліки бітумної черепиці

Недоліки бітумної черепиці, найчастіше є зворотною стороною її переваг. Наприклад, шорстка поверхня, яка не дає сковзати снігу, затримує хвою, дрібні листя та інше сміття, а це середовище для розвитку лишайників і моху. Але ця проблема не актуальна, якщо кут ската більше 26 °. Але є у бітумної черепиці і більш суттєві недоліки:

  1. За тишу і теплоізоляцію доведеться заплатити більш високою вартістю і трудомісткістю покрівельних робіт, в порівнянні з металочерепицею.
  2. Обмежена кількість циклів замерзання та відтавання, яка і визначає термін служби бітумного покриття. Розрахунковий термін служби сучасних матеріалів близько 30-50 років, але після цього покрівлю потрібно однозначно міняти. Керамічна черепиця може стояти кілька століть, навіть металева покрівля при регулярному фарбуванні може служити до 100 років.
  3. Бітумна черепиця хоч і не відноситься до легкозаймистих матеріалів, але все ж таки горить.
  4. Проводити будь-які роботи на м'якій покрівлі в жарку пору року зовсім небажано. Розігрітий бітум пливе і покриття легко пошкодити навіть сильно упершись ногою.
  5. Черепиця економ сегмента не завжди просочена достатньою кількістю бітуму, сам бітум теж буває сумнівної якості, іноді бувають здуття, розтріскування, неприємний запах в жарку погоду.

Класти або не класти - ось в чому питання

Якщо стоїть вибір - дешева бітумна черепиця або метал, краще зупинитися на металевій покрівлі. Більшість негативних відгуків про бітумну покрівлю пов'язано з поганою якістю сировини і облицювального посипання у матеріалів економ класу.

А якщо вам потрібна тепла, стильна і красива покрівля, то уклавши якісну бітумну черепицю, ви на довгі роки придбаєте чудовий дах. Всі обслуговування якого будуть зводитися до того, що ви будете ним милуватися.

Якщо питання вибору покрівельного матеріалу для вас актуальне, телефонуйте. Наші консультанти і фахівці з технічного відділу допоможуть розібратися у властивостях і способі монтажу. І ваш будинок буде радувати не тільки вас, але і ваших онуків.

(0800) 50-54-52

Читайте також