Точилки для ножів та мусати ― кухонні аксесуари, які використовують для безпечного підгострювання леза. Призначення точила повернути гостроту, а мусат лише виправляє лезо, дрібні зазубрини після нарізання. Останній має вигляд невеликого стрижня ергономічною ручкою та абразивною поверхнею. За його допомогою без повноцінного заточування лезо можна підтримувати тривалий час у гострому вигляді.
Точилки для ножів виступають швидким, безпечним, універсальним та зручним способом. За рівнем абразивності виділяють такі моделі:
У сучасних точильних інструментах найчастіше використовують такі абразиви: алмаз, кераміка, натуральне каміння, корунд та сталь.
Залежно від виду роботи можна купити точилку для ножів: електричну, механічну або розкладну.
За типом конструкції поділяється на професійні з великим розміром точильних дисків та з меншими за розмірами побутовими варіантами. Безперебійна робота відбувається завдяки підключенню до електромережі. Вона складається з кількох пазів, через які кілька разів проводять лезом. Усередині виїмок знаходяться спеціальні диски з різним покриттям. Вони розташовані перпендикулярно, обертаючись заточують ніж. Додатково електрична точилка має функцію вибору кута заточування. Для якісного загострення досить лише 2-3 оберти дисків.
Стаціонарна настільна модель, складається з одного або двох рядів абразивних дисків. Працює без підключення до електромережі. Точило зафіксоване у пластмасовому або дерев'яному корпусі. Спеціальний нахил пазів дозволяє коригувати кут заточування леза.
Найчастіше це брусок, циліндр, диск з ручкою, укомплектований підкладкою або пластиковим корпусом. З одного або кількох сторін нанесено спеціальний абразивний матеріал різної зернистості. Виготовляють з карбіду кремнію, оксиду алюмінію та новакуліту.
Завдяки різним розмірам це зручний та мобільний пристрій для заточування, дозволяє впоратися з тупим ножем у будь-яких умовах.
Для зубчастих типів леза розроблено спеціальні точилки для ножів, щоб лише загострювати зубці.
Залежно від матеріалу виготовлення мусати поділяють на:
За рівнем абразивності виокремлюють грубі, середні та фінішні мусати. Перші два види призначені для ножів що сильно затупилися, підходять для використання у домашніх умовах. Абразивність поверхні від 800 до 2000 грит. Якщо купити мусат фінішного виду з абразивністю більшою 2000 грит, ви отримаєте лише шліфування та вирівнювання кромки леза.
Відповідно до форми стрижнів, мусати бувають:
Довжина стержня мусату залежить від розміру леза ножа, більша або такої ж довжини. Наприклад для овочевих та дрібних кухарських ножів побутового використання буде вдосталь 18-25 см. Універсальним вважають розмір 25-30 см. Професійний мусат для ножів має від 26 до 36 см.
При виборі звертайте увагу на ручку, що має бути ергономічною за формою та зробленою з міцного матеріалу.
Після вибору інструменту за заточування ножа, розташуйте лезо під правильним кутом. Усі рухи слід проводити у напрямку до краю перпендикулярно з натиском.
Залежно від виду матеріалу леза точилки залежить гострота леза ножа:
Після того, як ніж набув необхідної гостроти, слід перейти до його шліфування аж поки не зникнуть усі зазубрини, для цього слід скористатися мусатом.
Купити усі необхідні аксесуари для заточування ножів та інше кухонне приладдя при можна у профільному інтернет магазині «Побудуй». При виборі точилок та мусатів зважайте на вид та форму, визначтеся з основним абразивним матеріалом та розміром.
Здійснити покупку можна одразу на сайті через кнопку «Купити», або зателефонувати за номером нашого call-центру – 0800 50-54-52. Кваліфіковані консультанти, безкоштовно допоможуть підібрати товар за вашими критеріями та вигідною ціною.
Адресна доставка товарів відбувається не лише по м. Київ, а по всій території України.