У стародавні часи для приготування їжі використовували грубо оброблені предмети з каменю, дерева і кістки. Кухонним ножем служив шматок кременю з гострим краєм, а сковорідкою розпечений в багатті камінь, або обходилися зовсім без нього, обсмажуючи м'ясо, нанизане на палицю або вертел. Пізніше з'явилася обпалена глина - горщики, амфори, казанки в них було зручно зберігати вино і сипучі продукти і готувати гарячу їжу. Перші чавунні сковорідки в звичному для нас вигляді з'явилися в ХII столітті. Вони були громіздкими і важкими, купити їх могли тільки кухаря знаті. Але вони помітно розширили кулінарні можливості того часу. Сучасні варіанти - бувають легкими і масивними, зі спеціальними покриттями і без них.
У магазинах посуду у відділі сковорідок продаються десятки різних, часто мало схожих один на одного, пристосувань. І на цьому можна смажити, розігрівати, тушкувати, запікати і навіть варити смачну їжу. Отже, під сковорідками мають на увазі:
Класична сковорода - підходить для смаження, гасіння та пасерування, висота бортика середня (4-5 сантиметрів), ручка може бути знімною або цілісною. Можна купити сковорідку з кришкою або без.
Млинцева сковорода - невеликого або середнього розміру з низьким бортиком (1-1,5 см), щоб зручно було перевертати і знімати млинці та оладки. Використовувати для інших цілей, крім млинців і оладок незручно.
Сотейник - зупинився на півдорозі від сковорідки до каструлі, як по вигляду, так і за призначенням. Борти бувають прямі, похилі і закруглені 8-12 см, висотою. Як правило, сотейники продаються з кришкою.
Жаровня класична або її різновиди типу гусятниці. Масивна, глибока посудина з кришкою, для гасіння і запікання в духовці. Класична жаровня буває круглою і овальною, у гусятниці вищі стінки. Зроблені жаровні з чавуну або сплавів на основі алюмінію.
Сковорідка для гриля - найчастіше прямокутної форми з ребристою поверхнею. Приготування відбувається за рахунок спеки і високої температури. Скибочки м'яса або овочів отримують хрустку скоринку і специфічний ребристий відбиток. Класти їжу слід на розпечену сковорідку. Їжа, приготована на грилі, відноситься до здорової, оскільки не потрібно масло. Так само можна купити двостулкову гриль-сковорідку, в них скибочки м'яса затискаються між двома ребристими поверхнями. При обсмажуванні перевертається вся сковорідка.
Вок - представник азіатської кухні, гібрид сковорідки і казана. Для наших широт поки екзотика і ціна на них висока. Такий посуд можна зустріти в ресторанах східної кухні в Києві та інших містах України. Дозволяє приготувати смачну страву, зберігши максимум вітамінів і корисних речовин, оскільки термообробка тільки мінімально необхідна. Специфіка готування на воке: постійно висока температура, продукти безперервно перемішуються, зсуваються від гарячого центру до країв, і назад.
Найбільш поширені матеріали, з яких роблять сковорідки:
Сталь нержавіюча або з шаром антипригарного захисту. Штамповані тонкостінні сковорідки. Легкі, зручні, заслужено популярні. Недорогий або середній ціновий діапазон.
Чавун відкритий або з покриттям. Литі, важкі, товстостінні сковорідки, на яких виходить найсмачніша в світі смажена картопля. Вони нешкідливі, прогріваються повільно, але рівномірно і плавно дуже зручні у використанні, до того ж ціна цілком демократична. Бувають, як зовсім недорогі без покриття, так і з висококласним керамічним напиленням. Краще сталевих працюють з індукційними плитами.
Сплави на основі алюмінію, відкриті або з тефлоновим або керамічним шаром. Легкі, недорогі, зручні демократичні за всіма показниками. Для індукційних плит не підходять.
Титан і його сплави - це сковорідки з титанових сплавів або з захисним покриттям з додаванням оксиду титану. Вироби виходять зносостійкі, з високою теплопровідністю, за механічними властивостями не поступається нержавійці. Але і ціна досить висока.
Тефлон може бути будь-якого кольору, якщо цей колір чорний. Це стильно і навіть красиво, але не завжди зручно для підтримки чистоти. Готувати на тефлонових сковорідках легко, можна зовсім без олії, але потрібні спеціальні лопатки дерев'яні, силіконові або теж тефлонові. Покривають їм сталеві і алюмінієві сковорідки, рідше чавунні. На жаль, це покриття не довговічне - навіть при дбайливому використанні вистачить такої сковорідки на 1,5-2 роки. Ціни середні, при виборі слід бути уважним до якості.
Кераміка - гладка поверхня, при готуванні не потрібна олія. Пригоріти їжа на керамічній сковорідці не може в принципі - згоріти так, але до поверхні не прилипне. Але керамічна поверхня чутлива до різких перепадів температур і її легко подряпати або розколоти, тому посуд з керамічним покриттям не рекомендується мити в посудомийних машинах. Довговічність таких сковорідок вище, ціна порівнянна з тефлоновими.
Звичайно, краще всього вибирати кухонний посуд, коли можна потримати його в руках, по фотографії складно оцінити товщину стінок або якість керамічної поверхні. Але сумлінні інтернет-магазини в характеристиках і описах товарів вказують і матеріал, вагу і розмір. Також можна зателефонувати і проконсультуватися, з приводу акцій, знижок оптової ціни, способу оплати і доставки.
До того ж варіанти вибору і ціна в інтернеті набагато цікавіше, ніж в більшості звичайних магазинів, і можна купити висококласну сковорідку або цілий набір і при цьому заощадити гроші і час на доставку. Якщо хочете зібрати хороший комплект якісного посуду недорого, телефонуйте. Допоможемо з вибором, доставимо в будь-яке місто України.