Харчовий термос ― різновид посуду, призначений для тривалого зберігання їжі або напоїв за визначеної температури, здебільшого у гарячому вигляді. До складових елементів відносять корпус і колбу, між ними знаходиться вакуумний простір, що виступає як утеплювач. До комплекту входить кришка і пробка.
Залежно від форми та призначення виділяють такі групи термосів для їжі:
Обираючи термос звертайте увагу на його розмір та об'єм, для однієї людини достатньо компактного, а великі актуальні для побутового застосування. Для туристичних мандрівок обирайте стійкі до зовнішніх впливів.
Щоб забезпечити тривале зберігання відповідної температури для налитої рідини, термос необхідно заповнювати в повному обсязі. Від об'єму залежить кількість їжі, яку можливо взяти з собою та час її охолодження. Водночас від цієї характеристики зростає розмір, вага і ціна термоса.
Термос для їжі може комплектуватися допоміжними аксесуарами:
Найкращі термоси для їжі зберігають температуру у середньому від 2 до 6 годин.
Зовнішній вигляд, температурні характеристики харчового термоса залежить від матеріалу з якого виготовлено корпус, колбу та кришку.
Щоб купити харчовий термос для тривалих туристичних мандрівок обирайте корпус з нержавіючої сталі. Цей матеріал має привабливий зовнішній вигляд, міцний та стійкий до подряпин і механічних пошкоджень. Серед незначних недоліків ― відносно висока ціна, велика вага та знижена теплоізоляція.
Альтернативою виступає пластик, або комбінація з металом. Пластмасовий корпус має зменшену вагу, дешевший та володіє доброю теплоізоляцію. Важливо, що такі моделі відрізняються різноманітністю форм і забарвлень. Пластмасовий харчовий термос купують для дітей, як замінники звичайним ланчбоксам.
Найважливіший елемент харчового термоса ― колба. Її виготовляють з таких матеріалів:
Деякі моделі мають вмонтований електропідігрів, який не лише нагріває їжу, але й розігріває її.
Виготовляють з пластику або нержавіючої сталі. Іноді зустрічаються комбіновані моделі: метал та пластик, сталь та силікон. Герметичність та теплоізоляцію пробки додатково підсилюють гумові або силіконові ущільнювачі.
Герметичність та цілісність термоса, його щільність та захист від протікання залежить від способів закривання кришки та пробки:
Пробка буває гвинтовою і вставною. Останній варіант не зручний у використанні і недовговічний, він нагадує принцип закривання пляшки, при регулярному відкриванні така пробка швидко зношується, вміст термоса може витікати.
Зовні та всередині термосу мають бути відсутні будь які пошкодження та дефекти, сколи, тріщини та вм'ятини. Пробки та кришка мають щільно та надійно закриватися. Чим простіший термос, тим краще зберігається температура.
Якщо під час легкого струшування термоса чутно сторонні звуки, це свідчить про низьку якість кріплення колби.
Термос з доброю теплоізоляцією та герметичністю має втримувати гарячу температуру всередині, без нагрівання корпусу.
Серед основних правил користування харчовим термосом наступні:
Щоб у порожньому термосі не з'явився неприємний запах, не закривайте щільно кришку.
У каталозі інтернет-магазину «Побудуй» представлено широкий асортимент товарів для дому, в тому числі і термосів ― металеві та пластмасові, маленькі та великі, для мандрівок, походів та дітей.
Якщо ви вже визначилися з товаром, просто натисніть кнопку «Купити». Потребуєте додаткової консультації – телефонуйте до call-центру (0800 50-54-52). Допоможемо оформити замовлення та узгодимо зручний для вас спосіб оплати та доставки.