Що об'єднує оливкову олію і алкогольні напої? Або воду і сік? В першу чергу різновид посуду для зберігання і комфортного використання. А картинка з дитинства коли бабуся наливає тепле молоко в чашку рано вранці – не може залишити серце холодним. Хоча і в стакани або келихи часто наливають різноманітну рідину з графинів. Приділимо трохи уваги різноманітним глечикам та графинам і дізнаємося для яких рідин їх використовують.
Перш ніж купити глечик або графин, потрібно розібратися яка відмінність між цими двома судинами для рідин?
Графин - це товстостінна посудина ємністю близько 1-2 літрів. Найчастіше зроблений зі скла або кришталю, гранований зі скляною кришкою. Головна відмінність від глечика - відсутність ручки і носика.
Глечик - це ємність (посудина) для рідин. Відмінною характеристикою є наявність ручки і носика. Найчастіше глечики виробляють з глини, скла або пластику.
Ці судини є в кожному будинку, офісі і об'єктах загального харчування (кафе, ресторани, їдальні). Вони зручні і красиві. Розберемося, які вони бувають і як вибрати потрібні.
Існуючі класифікації ґрунтуються на головних характеристиках.
Згідно за матеріалом виготовлення глечики і графини бувають:
скляні;
глиняні (керамічні);
пластикові;
металеві.
Згідно за призначенням розрізняють глечики і графини:
для води і соку;
для молока;
для вина;
для віскі, бренді, горілки – міцних алкогольних напоїв;
для оливкової або соняшникової олії, оцту.
Графини та глечики продаються як окремо, так і наборами – зі склянками або келихами для напою.
Графини та глечики для води і соку різноманітні за формою. Загальною для більшості характеристикою є наявність кришки і зручної ручки. Найпопулярніший матеріал для таких ємностей – це скло. Використовують також пластикові глечики або з нержавіючої сталі.
Глечики для молока частіше вибирають не прозорі, наприклад керамічні або декоровані скляні.
Глечики для вина застосовуються тільки для подачі напою, а не для зберігання. Вони завжди з відкритим і широким горлом, найчастіше скляні.
Графини для міцних напоїв використовуються як для подачі напою, так і для його короткочасного зберігання. Особливістю таких ємностей є кришечки притерті до шийки. Це означає, що закрита кришка щільно стикається з шийкою і перешкоджає випаровуванню летких речовин (спирту).
Особливістю баночок для рослинного або оливкового масла є наявність металевого дозатора і невеликий обсяг. На столі в прозорій ємності повинно бути невелика кількість масла, оскільки з часом під дією сонячного світла воно може зіпсуватися (прогіркнути). Дозатор дозволяє регулювати кількість масла, яке наливають у блюдо.
Невелика, але важлива рада - в місці з'єднання глечика з ручкою часто утворюється невелика ямка. Якщо не приділити належну увагу при митті, в цій ямці можуть накопичуватися залишки напоїв (особливо це важливо для молочних продуктів і соків). Відповідно, ямка може стати джерелом бактерій і причиною швидкого скисання молока або навіть харчових отруєнь.
Ціна на судини для рідин дуже різноманітна і залежить в першу чергу від матеріалу. Доставка по всій території України здійснюється будь-яким перевізником, а доставка по Києву можлива і кур'єрською службою. Вибирайте вподобаний посуд, замовляйте в магазині «Побудуй» та насолоджуйтеся приємним проведенням часу з рідними та друзями!
Глечики і графини Arcoroc
Глечики і графини Ardesto
Глечики і графини Bohemia
Глечики і графини Bormioli Rocco
Глечики і графини Dynasty