В нас Ви можете розрахуватися карткою єВідновлення єВідновлення
0
0 грн. 0

Як розморозити водопровід

Якщо ви читаєте ці рядки взимку, дуже ймовірно, що у вас замерзнув водопровід. Тому без ліричних відступів приступимо до опису способів порятунку труб і відновлення циркуляції. Про методи, що робити, щоб такі ситуації не виникали, читайте окрему статтю про способи утеплення водопроводу.

Якщо проблему ви помітили вчасно і є вірогідність, що трубу не встигло розірвати, тобто шанси розморозити водопровід без неминучих  наслідків.

Отже, залежно від місця замерзання, може бути два сценарії подій.

Місце утворення крижаної пробки відоме і до нього є доступ

Якщо у вас саме цей випадок, то вам можна сказати повезло. Крижана пробка могла утворитися в неопалюваному підвалі, в місці виходу труб з траншеї в стіну будинку і так далі.

Розтопити лід всередині можна двома способами:

  1. Розігріти водопровідну трубу зовні.
  2. Подати гарячу воду всередину.

Розберемо перший спосіб. Якщо труби сталеві, то розігріти їх можна з допомогою:

  1. Гарячої води. Можна поливати трубу окропом доки крижана пробка не розтане. Кран слід тримати відкритим, щоб бачити, коли труба буде розкупорена. Для збільшення ефективності місце промерзання обертають ганчіркою або іншим всмоктуючим матеріалом, щоб збільшити час дії тепла. Не забудьте передбачити місткість для стікання гріючої води.
    Як відігріти труби кипятком Розморозка труб гарячою водою
  2. Паяльної лампи або газового пальника. Спосіб злегка екстремальний, але надійний. Не забудьте про техніку безпеки, ви маєте справу з відкритим вогнем. Треба влаштува.
  3. Промислового фену. Звичайним побутовим феном можна впоратися тільки з дуже не великою проблемою, оскільки температуру він видає маленьку, і працювати може недовго. Звичайно, промисловий фен будинку є не у усіх, але це не така вже рідкість, у багатьох автолюбителів і домашніх майстрів в наборі інструментів є.
    Розморозка водопроводу феном Примисловий фен для відігріву труб
  4. Гріючого кабелю. Місце утворення пробки слід обмотати кабелем і дати живлення. Відкрити кран і чекати доки не піде вода. Один з найбезпечніших, "ледачіших" способів, оскільки бути присутнім безперервно на місці не треба. Істотний недолік - кабель у вас має бути, можливо, змонтований у іншому місці, звідки його можна перенести. А якщо водопровід замерзнув вночі, а ви помітили це уранці і діяти потрібно терміново, то їхати купувати кабель - це навряд чи раціонально. Гріючий кабель для розморозки трубопроводу

  5. Зварювального трансформатора. Якщо він є у вас або ваших сусідів. Спосіб теж з екстремальних, але один з найефективніших. Суть його полягає в тому, що на ділянку труби, де виявлена пробка, кріпляться клеми низьковольтної обмотки. Довжина ділянки трубопроводу має бути достатньою, щоб не викликати короткого замикання (більше 1 метра).
    Зварювальний трансформатор для розморозки труб клеми сзварювального трансформатору

Трансформатор включається, труба розігрівається і через деякий час пробка тане. Вихідний кран теж слід тримати відкритим.

Якщо труби пластикові більшість з цих способів не підходять або малоефективні. Обмежено підходить розморозка за допомогою гарячої води, і гріючого кабелю. Оскільки пластик має низьку теплопровідність, потік повітря з промислового фену майже не діє.

Для системи з пластикових трубопроводів краще підходить метод подання гарячої води всередину.

Для цього треба розібрати частину вводу, щоб отримати доступ до прямої ділянки труби, яка замерзла.

Для подання гарячої води треба використати шланг або трубу меншого діаметру, ніж водопровідна. По максимуму глибоко вставити шланг (бажано впритул до пробки) в трубу і почати заливати через нього гарячу воду. Частина гарячої води разом з талою виливатимуться назад через край і між стінками труб. Тому треба передбачити місткість для збору води - цю воду можна буде використати повторно.

У міру танення крижаної пробки шланг треба подавати глибше. На повне розморожування може знадобитися декілька годин, тому потрібно мати терпіння.

Але що робити, якщо водопровід замерз під землею і невідомо де саме?

Місце промерзання труб невідоме і/або до нього немає прямого доступу

Ситуація істотно гірша за попередню, але це не привід для відчаю. Відігрівати всю трасу дідівськими методами на зразок вогнищ навряд чи припаде.

В даному випадку, не залежно від матеріалу трубопроводу, треба подавати гарячу воду (чи пару) всередину. Доведеться озброїтися технікою. Та і часу процедура може зайняти досить багато (5-6 годин).

Якщо ваша труба досить великого діаметру (32мм і більше), а крижана пробка відносно недалеко на прямій ділянці (промацується сталевим дротом), то треба узяти:

  • гнучкий і пружний шланг (газовий або кисневий) - садовий не підійде, тому що занадто розм'якшується від гарячої води;
  • невеликий насос для створення натиску;
  • місткість, в якій підігріватиметься вода (наприклад, металевий бак, під яким вогнище або паяльна лампа);
  • місткість для збору зворотної води (талої, і тої, що подали).

Як розморозити трубопровід.jpg

Талу воду можна збирати в ту ж ємність, де відбувається нагрів. Існує ще один різновид цього способу, підходить для металевих труб.

Для цього потрібний:

  1. Товстостінна металева посудина, об'ємом не менше 30-40 літрів. Може підійти старий газовий балон або ресівер від компресора.
  2. Паяльна лампа.
  3. Кисневий або газовий шланг, з металевим наконечником (форсункою).

Насос в даному випадку не потрібний. У балон треба залити 12-15 літрів води і гріти його за допомогою паяльної лампи до тих пір, поки через вентиль не почне йти струмінь пари. Пару під тиском слід направити в шланг. Лампа повинна продовжувати працювати. Сам шланг має бути вставлений в трубу і засунутий максимально глибоко (бажано впритул до крижаної пробки).

Для повної розморозки може знадобитися декілька перезаправок агрегату.

Цей спосіб категорично не придатний для пластикових або металопластикових труб, оскільки максимально допустима температура для них не перевищує 95°С, а температура пари істотно вища.

Якщо ваш трубопровід малого діаметру (25мм), або дістатися до крижаної пробки треба через повороти, існує ще один спосіб.

Для нього знадобиться:

  • гнучкий сталевий дріт;
  • тонкий гнучкий шланг (ідеально підійде шланг від водяного рівня);
  • кружка Есмарха (чи аналогічне пристосування)

 

Посуд Эсмарха для разморожування труб Як розморозити трубопровід з поворотами.jpg  

Кінець тонкого шланга треба надійно з'єднати з кінцем дроту (край шланга має бути приблизно на 10 мм довше за дріт). Цим "щупом" треба пройти повороти і максимально наблизитися до замороженої ділянки.

Гаряча вода з гумового резервуару подається до замороженої ділянки. Метод хоч і повільний (рух менше метра в годину), але для подібної ситуації - єдиний, що  реально здійснити.

Сподіваємося, матеріал цієї статті допоміг вам впоратися з нештатною ситуацією. Якщо трубопровід все ж був пошкоджений і потрібна заміна, наш технічний і комерційний відділи допоможуть підібрати труби, аксесуари і замочну арматуру для заміни. А також ви отримаєте вичерпні рекомендації по утепленню і захисту трубопроводу від подібних ситуацій в майбутньому.

Читайте також