Пароварки та скороварки ― різновид кухонного посуду, незамінні помічники кожної господині в приготуванні дієтичної, здорової і смачної їжі. У процесі теплової обробки продуктів максимально зберігаються всі мікроелементи і вітаміни. Крім цього, цей вид посуду дозволяє готувати без використання жирів. Купити пароварку та скороварку можна на сайті інтернет-магазину «Побудуй» у розділі «Посуд» за доступними цінами.
Сучасні скороварки та пароварки бувають двох типів ― спеціальна кастрюля для звичайної плити, і моделі, які працюють від електроенергії. Розглянемо особливості роботи та функціонування класичних моделей для газових та електричних плит.
Складається з декількох ємностей: в нижню наливають воду, а вище розташовують один або декілька рядів парових кошиків. Завдяки парі, що піднімається знизу вгору, готуються продукти.
У деяких видах перфоровані яруси знаходяться всередині самої каструлі, ніби висять над водою. В інших навпаки стоять один на одному. В асортименті магазинів посуду можна зустріти лише парові вкладки, які використовують у будь якій комбінації з іншими каструлями. Розмір перфорованих отворів невеликий, тому можна насипати дрібно нарізані овочі.
Алгоритм роботи з каструлею пароваркою простий:
При паровому приготуванні не використовують додаткові жири, їжа виходить корисною та дієтичною.
Якщо купити пароварку багатоярусну, слід враховувати, що на верхній сітці повинні бути продукти, які швидко готуються. У процесі слід контролювати рівень води в нижній ємності, щоб рідина не випарувалася раніше, ніж закінчиться приготування. Пароварка з кількома ярусами схожа на піраміду. Кожен ряд - неглибока перфорована каструля, що дозволяє парі вільно циркулювати. Від їхньої кількості залежить максимальний обсяг продуктів та можливість готувати одночасно кілька страв.
Продукти слід розкладати в один шар і не дуже щільно, щоб гаряча пара вільно циркулювала між усіма паровими кошиками.
Працює за принципом збільшення тиску під кришкою каструлі, що дозволяє швидко готувати їжу. Найважливіша частина у скороварці це герметична кришка зі спеціальним клапаном, який створює тиск та випускає пару. Для максимально щільного прилягання кришка укомплектована гумовим або силіконовим кільцем ущільнювача. Для фіксації передбачені спеціальні замки чи затискачі, а для безпеки ― замок блокування.
Під час нагрівання всередині створюється високий тиск, який потрібно регулювати. Для цього передбачено запобіжний клапан, який випускає зайве повітря, щоб попередити опіки.
У скороварці навіть ніжні овочі та фрукти не розварюються, зберігають форму та колір. При такому готуванні залишається більше вітамінів та корисних речовин, адже теплова обробка триває менше за часом. В результаті їжа готується у два, а іноді й у чотири рази швидше. Використовується для тривалої теплової обробки овочів, страв, які готуються довго, наприклад, холодець та джем. Особливо актуальні у місцевостях із пониженим атмосферним тиском, в таких умовах точка закипання рідин нижча і не досягає 100 градусів.
Цей вид посуду розрізняють за матеріалом виготовлення, об'ємом, діаметром дна, сумісністю з різними типами плит.
Для використання на плиті та приготування їжі каструлі скороварки та пароварки виготовляють із нержавіючої сталі та алюмінію. Вони характеризуються високою теплопровідністю, що сприяє прискоренню нагрівання води та продуктів. Рідко зустрічаються моделі із сталі з емальованим покриттям, а з чавуну та кераміки зовсім не виготовляються.
Найпрактичнішими вважають каструлі з нержавіючої сталі, які:
Ціна пароварки з нержавіючої сталі значно вища за алюмінієвий аналог, але останній матеріал безпечніший у використанні, стійкіший до механічних пошкоджень.
Діапазон об'єму пароварок та скороварок дуже великий: від півлітра до 40 літрів. Для повсякденного використання підійде середня за розміром каструля місткістю 4-6 літрів, на 2-3 ряди парових кошиків.
Важлива ніколи не наповнювати скороварку до країв, лише на дві третини. Треба залишатися простір для пари. Якщо серед складових страви продукти, що набухають та збільшуються в об'ємі, то вільним має залишатися більше половини об'єму.
Під час готування їжі у пароварці стежте, щоб рідина не торкалася продуктів у кошику.
Щоб правильно вибрати скороварку та каструлю пароварку для газової плити або електричної поверхні, врахуйте наступні моменти:
Наявність додаткової простої кришки, наприклад перетворює скороварку на звичайну каструлю.
Якщо купити скороварку та пароварку то окрім смачної та корисної їжі ви економите час на кухні.
У інтернет-магазині «Побудуй», в розділі «Посуд», представлені каструлі скороварки та пароварки українських та європейських виробників. Кожна господиня знайте тут саме ту модель, яка допоможе у приготуванні дієтичних та смачних страв.
Якщо у вас є питання або потрібна консультація по вибору товару, телефонуйте. Наші фахівці допоможуть визначитися з вибором, візьмуть заявку та узгодять зручний для вас спосіб оплати і доставки. Оформляйте замовлення відразу на сайті, через кнопку «Купити».