Є речі, які супроводжують нас кожен день незалежно від дня тижня, пори року і стану здоров'я. До таких предметів відноситься різноманітний посуд, зокрема тарілки. Зазвичай, у нас в побуті 2-3 різновиди тарілок і улюблена чашка, якими ми користуємося в повсякденному житті. Але от коли приходять гості або намічається святкування, потреби в різновидах і кількості красивих столових приладів різко збільшується.
Вибрати столовий посуд досить просто – «прийшов, побачив, купив». Першим критерієм вибору є зовнішній вигляд, і це правильно. А ось наступне, на що потрібно звернути увагу – це призначення. Давайте розберемося, які бувають тарілки, і які страви в них подають:
Столова глибока – призначена для «перших» страв як гарячих, так і холодних. Її ще називають «супова». Замість неї можна використовувати бульйонні чашки. Діаметр і форма різноманітні, але частіше це круглі тарілки діаметром 20-24 см, об'ємом 250-500 мл.
Столова дрібна – кругла плоска, діаметром 27 - 32 см. Призначена для других страв.
Закусочні великі і малі – плоскі, призначені для холодних закусок. Їх діаметри 21-26 і 20 см відповідно. Важливо, що великі закусочні тарілки використовують ще для подачі гарячих закусок, холодних м'ясних страв або гарячих солодких страв з соусами.
Десертні тарілки – бувають глибокі і малі. Застосовуються для подачі десертів з соусами (глибокі), фруктів (малі). Особливістю малих десертних тарілок є хвилястий край або візерунок по обідку.
Креманки – також призначені для десерту, але вони глибокі і найчастіше на ніжці. Призначені для свіжих ягід, фруктових салатів, желе.
Пиріжкова тарілка відрізняється меншим діаметром – 16-18 см. Форма плоска, найчастіше кругла. Використовується для подачі хліба, пиріжків, тостів і т.д.
Якщо говорити про інші формені тарілки, вони зазвичай вузьконаправлені – призначені для конкретного продукту харчування або страви. Їх назва напряму вказує на призначення, наприклад:
тарілка для риби;
салатниця;
оселедниці;
ікряні;
яєчні.
Існують тарілки менш поширені, але варті особливої уваги:
Кокіль – це стильна тарілка для особливих закусок, наприклад для устриць. Її також застосовують для подачі рагу, салатів. Форма нагадує відкриту мушлю.
Менажниця – характеризується наявністю секцій (перегородок). Призначена для подачі кількох страв одночасно. Наприклад, кількох гарнірів і м'яса.
Блюдця бувають в 2-х основних формах:
Плоске блюдце – призначене для чашок, склянок. Відзначимо, що їх часто використовують для подачі десертів, що є помилкою з точки зору столового етикету. Для десертів призначені інші тарілки, про які вже написано вище.
Розетка – глибоке блюдце. У ньому подають джеми, варення, мед. Діаметр зазвичай 9-10 см.
Зверніть увагу, що піали відносять не до тарілок, а до чашок. Піали – це чашки для подачі зеленого чаю, кумису. Обсяг піал 240-400 мл.
Блюдо – це особливі тарілки. Вони бувають різноманітної форми: круглі, прямокутні, квадратні і т.д. Діаметр або довжина страв дорівнює 40-45 см. Вони призначені для холодного м'яса, риби. Їх також використовують для подачі птиці, дичини, канапе.
Тортівниці – це спеціальні підставки для тортів, десертів. Тортівниці бувають на ніжці, з кришкою. Всі підставки для тортів особливі і красиві. Їх відмінними характеристиками є неповторний дизайн, красиві забарвлення і всілякі форми. Часто в наборі присутня лопатка.
Призначення тарілок з точки зору сервірувального посуду ми розглянули, настав час розібратися в інших критеріях вибору.
Матеріал тарілок різноманітний і від нього в першу чергу залежить ціна. Найпоширеніші матеріали для виробництва це:
кераміка;
фарфор;
фаянс;
метал;
скло;
Колір – класика це звичайно білі тарілки. Але мода диктує свої правила, та й фантазія дизайнерів не має меж, завдяки чому можна підібрати різноманітні відтінки, малюнки і колірні комбінації посуду. Нікого не здивуєш червоними, синіми або чорними тарілками. А тарілки з малюнками вже давно зайняли лідируючі позиції в продажу.
Форма буває класичної (коло, овал) і особливою (трикутник, човник). Основні форми тарілок:
круглі;
квадратні;
овальні;
прямокутні;
трикутні;
фігурні і т.д.
Яка форма страв модна? Найбільш правильна відповідь – та, яка більше подобається.
Продаж тарілок здійснюється як поштучно, так і в наборі. А набір може складатися і з 2-х предметів. Тому є можливість вибрати потрібну кількість посуду, не переплачуючи зайве.
Інтернет-магазин «Побудуй» пропонує різноманітні тарілки, тортівниці, підноси. Зручні фільтри на сторінці допоможуть вибрати необхідні параметри. А замовлення в один клік заощадить час. Наші співробітники зв'яжуться з Вами і уточнять деталі доставки. Територіально ми знаходимося в Києві, але наші представництва та склади розташовані в більшості великих міст України. Тому доставити замовлення зможемо в найкоротші терміни. Завжди Ваша «Побудуй»!