Деко ― різновид кухонного посуду, використовується при готуванні страв у духовій шафі. Актуальне на кожній кухні для випікання будь-яких хлібобулочних виробів, інших продуктів із тіста, м'ясних та рибних страв. Перш ніж купити деко для випічки слід визначитися з призначенням та ознайомитися з різноманіттям асортименту.
Деко для випічки ― види та характеристики
Щоб правильно підібрати та купити деко для випічки, слід враховувати низку факторів: розміри та матеріал виготовлення, форму та міцність.
Розміри та форми дека
Обирають та купують деко після замірів габаритів духової шафи (ширину та глибину). Універсальним вважається деко 42х37 см. Однак можна купити й інших розмірів 45х35, 43х30, 42х37, 38х28 см.
За зовнішнім виглядом розрізняють дека: прямокутні, квадратні та круглі. Рівне дно дозволяє випікати та готувати універсальні страви. В залежності від моделі краї-бортики можуть бути різної висоти:
-
для печива необхідна модель з невеликими краями або взагалі плоске;
-
для хлібобулочних виробів, овочевих та м'ясних страв шукайте високі борти.
Деякі дека мають у комплекті ручки, або знімні елементи. Вони легше виймаються з духовки, а якщо присутня кришка, то можна використовувати як сковорідку.
Матеріали для виготовлення дека
Моделі та види відрізняються за матеріалом, з якого виготовлені:
-
Алюмінієві мають легку вагу, швидко і добре прогріваються, не прогорають і не піддаються корозії. Їх заборонено мити агресивними миючими засобами. Надто тонкі моделі деформуються. Перевагу віддайте виробу з товстим дном (не менше 0,9 см), що має антипригарне покриття.
-
З нержавіючої сталі дека часто використовують на професійних кухнях, практичні та довговічні. Характеризуються високою теплопровідність, мають менше ризиків, що їжа підгорить. Їх дуже легко мити, доступні за ціною, не змінюють смакові якості страви, добре чистяться.
-
Скляні — використовують не лише для приготування, а й для подачі страви. Екологічні складові матеріалу не вступають у реакції з їжею, що готуються. Крім цього, інгредієнти зберігають свої корисні речовини та вітаміни. Однак такий посуд боїться різких перепадів температур та абразивних миючих засобів. Скляне деко слід ставити до холодної духовки та нагрівати разом.
-
Силіконові — легкі та практичні вироби для домашньої випічки, з нього легко виймати приготовлену страву. Та й очистити його від залишків їжі також не складе труднощів. З мінусів такої моделі — можливість пошкодити її гострими предметами. Витримує високі температури, компактні та зручні у використанні. Не потребують додаткового змащування перед приготуванням.
Щоб не пошкодити захисну поверхню кожного виду дека, у процесі приготування потрібно користуватися спеціальними лопатками.
За якими критеріями обираємо дека для випічки?
Серед важливих характеристик кухонного дека його призначення:
-
для кондитерської випічки з високими та низькими бортиками;
-
деко-гриль з подвійним дном: перше з перфорацією або у вигляді решітки, щоб стікав зайвий жир і друге – лоток для збирання;
-
для піци з перфорованим дном, що дозволяє гарячому повітрю легко циркулювати. Завдяки цьому страва стає хрумкою і рівномірно пропеченою.
Слід мати набір з декількох моделей з різними габаритами та висотою бортиків, що дозволяє зручно готувати безліч різних страв.
Де купити деко для духовки в інтернеті?
Інтернет-магазин «Побудуй» пропонує широкий асортимент кухонного посуду та аксесуарів. Ми пропонуємо:
-
дека різних модифікацій;
-
найоптимальніші та доступні ціни;
доставку товарів до будь-яких населених пунктів України;
-
професійні консультації щодо вибору виробів.
Вся представлена в каталозі продукція забезпечена сертифікатами, що відповідає найвищим європейським стандартам якості та безпеки.