Друшляк та сито ― багатофункціональні кухонні аксесуари, призначені для промивання овочів та фруктів, круп від бруду, акуратного просіювання борошна та інших сипучих продуктів.
Характеристики та призначення сита для кухні
Призначене для просіювання сипучих продуктів. Зазвичай за його допомогою насичують борошно киснем перед замішуванням тіста, завдяки чому надалі тісто сходить набагато краще. Ситом можна видалити грудочки та домішки у продуктах.
Кухонні сита виготовляють з різних матеріалів ― металу, пластмаси або дерева. Безпосередньо просіювальну частину зроблено з пластикової, силіконової або металевої сітки.
Сита розрізняються і за діаметром та розміром отворів крізь які просіюється, наприклад борошно: чим дрібніше, тим ретельнішій обробці піддається сипкий продукт.
В асортименті посуду для кухні є величезна кількість різновидів сита для кухні. Залежно від зовнішнього вигляду виділяють та можна купити сито:
-
Сито-чашка з механічним способом користування. Найчастіше його виготовляють з металу. На місці традиційного дна, яке є в кухлі розміщено саме сито. За допомогою спеціальної ручки з пружиною під час ритмічного стискання і відбувається просіювання. Зважаючи на невеликий розмір та компактність приладу, забезпечено чистоту та порядок на кухні. Дизайн досить привабливий та сучасний. Недоліком можна назвати лише те, що воно підходить невеликої кількості борошна.
-
Традиційне кругле сито без ручки. Виготовлене з дерев'яної основи може мати назву решето. Такий варіант найбільш екологічний, прослужить вам тривалий час. Зазвичай у діаметрі корпус становить від 20 до 35 см.
-
Металеве сито для кухні виготовляють із високоякісної нержавіючої сталі. Зовні схоже на невеликий ковшик з довгою ручкою, яка виконана із пластмаси або прогумованого пластику. Можна мити в посудомийній машині.
Завдяки використанню сита рівномірно просіюється не тільки борошно для випічки, але можна розподілити цукрову пудру або какао на поверхні кондитерських виробів.
Друшляки для кухні ― асортимент та критерії вибору
Кухонні друшляки мають вигляд круглої ємності з отворами різного діаметру. Чим вони більші, тим швидше стікає рідина, відповідно через маленькі отвори затримується дрібна їжа. Їх використовують для зливу води та промивання макаронних виробів, вареників пельменів після варіння. Щоб не розсипати дрібну крупу під час промивання від бруду, наприклад рису чи гречки, різноманітних овочів, фруктів та ягід теж використовують цей вид кухонного посуду.
Залежно від матеріалу виготовлення виділяють та можна купити друшляк:
-
Силіконовий складний ― стійкий до перепадів температури, гнучкий, довговічний, еластичний, компактний. Виконаний з екологічного безпечного матеріалу, який не вступає в хімічні реакції з продуктами харчування.
-
Пластиковий друшляк використовують для промивання овочів і фруктів. Важливо купити друшляк з якісного пропілену, стійкого до високих температур. Оригінальними є миски-друшляки, у яких поєднано дві різні функції, ціна таких моделей відносно невисока. Але у таку модель заборонено виливати окріп, це може призвести до часткової деформації ємності. Пластик вбирає в себе сторонні запахи, а пориста структура зафарбовується від фруктових барвників.
-
Металевий з нержавіючої сталі друшляк характеризуються довговічністю і стійкістю до хімічних і механічних впливів. Добре зберігає тепло, стійкий до високих температур. Використовують для приготування і зберігання їжі, актуальні для фритюру. Витримує великі об'єми продуктів. Якщо поставити його до каструлі з окропом може слугувати пароваркою. З метою безпеки, на ручках цього виду передбачено спеціальні пластикові накладки, що не пропускають тепло та бережуть руки від термічних опіків.
-
Емальований металевий друшляк має тривалий термін експлуатації. Витримує велику вагу та підходить для всіх продуктів, як для холодних, так і гарячих страв. Однак слід бути обережним, щоб не пошкоджувати захисне покриття, яке може сколювати під час падіння.
В залежності від кількості продуктів які ви хочете промити, можна купити друшляк різного об'єму:
-
маленькі до 1 л;
-
універсальні на 1-1,5 л;
-
великі на понад 2 л.
Діаметр друшляка може бути — від 4 см до 30 см.
Для зручного користування друшляком передбачено ручку, зазвичай вона видовжена і виготовлена з теплоізоляційного матеріалу. Бувають моделі з двома ручками по різні сторони, які для зручності зберігання можуть складатися.
Види кухонних друшляків:
-
накладний на каструлю ― ергономічний, щільно прилягає до каструлі і не займає багато місця при зберіганні;
-
на підставці або на ніжках, які виконують функцію бар'єру між раковиною та їжею в друшляку. Немає необхідності тримати його у висячому положенні, щоб злити рідину;
-
спеціальний друшляк на раковину, який кріпиться спеціальними фіксаторами.
Усі сучасні друшляки практичні та зручні у використанні, якщо відповідально підійти до вибору цього посуду. Обирайте моделі виготовлені з якісних та безпечних матеріалів відповідно до типу продуктів, які будете промивати.
Поради та правила догляду за ситом та друшляком
Щоб зберегти посуд в хорошому робочому стані, важливо тримати їх у чистоті. Правила експлуатації та догляду за кухонним інвентарем наступні:
-
Після кожного використання ретельно промийте та вичистіть посуд від залишків продуктів.
-
Під час миття з хімічними миючими засобами, ретельно ополіскуйте та змивайте поверхню.
-
Зберігати кухонні аксесуари рекомендовано у сухому та чистому місці, щоб вони не ржавіли та не руйнували пів впливом надмірної вологи.
Заборонено до використання абразивні чистячі засоби чи засоби для чищення зі сталевої на нержавіючих поверхнях.
Як купити друшляк та сита у інтернет магазині «Побудуй»?
Купити сита та друшляки можна на порталі магазину «Побудуй» ― менеджери-консультанти безкоштовно надають допомогу у виборі товару відповідно до запиту. На допомогу покупцю розроблено зручний пошук за каталогом, фільтрами та вартістю продукції. Оформлення замовлення відбувається оперативно, можливо адресна доставка, самовивіз або отримання товару через поштових перевізників.