Келихи і стакани, на відміну від повсякденних чашок, відносяться до святкового або сервіровочного посуду. Різноманітність келихів іноді змушує задуматися. Як подати напій в «правильному» фужері? Класичні і незвичайні, витончені і масивні. Давайте розберемося в різновидах келихів, чарок і склянок.
Келихи для вина
При виборі келиха для вина важливо враховувати насиченість смаку і аромат напою. Професійні сомельє рекомендують вибирати келихи згідно насиченості букета:
- Для вина з ніжним ароматом, необхідно вибирати келихи «бургундської» форми. Форму такого келиха можна порівняти з кулею - широкий келих звужений догори. Така форма келиха допомагає сконцентрувати аромат вина всередині, розкрити всі ноти і сфокусувати на виході.
- Для вина з насиченим ароматом і яскравими нотами необхідно вибирати келихи «бордоської» форми. Це келихи з рівними стінками. Вино з насиченим ароматом не потребує додаткової концентрації і фокусуванні. Бордоська форма келиха не затримуватиме і без того концентрований аромат.
снує класифікація згідно кольорам напою.
- Для червоного вина вибирають келихи об'ємом 200-300 мл, оскільки воно має нагрітися під дією тепла рук.
- Біле вино можна нагрівати, тому для нього використовують келихи меншого обсягу – 180-260 мл на високій тонкій ніжці з більш витягнутою формою.
Для десертних вин використовується так звана чарка «мадерна» обсягом 75 – 100 мл. Крім десертних вин, її подають для мадери, хересу і портвейну.
Келихи для шампанського
Для ігристих вин і шампанського подають кілька різновидів фужерів. Бокал флют для ігристих вин і шампанського
- Високий, тонкий тонконогий красень - келих флют. Їх ще називають фужер-флейта. Такий келих довго утримує бульбашки і дозволяє насолодитися їх грою. Обсяг коливається від 160 до 300 мл. В такому фужері також подають коктейлі на основі ігристих вин, і навіть пиво - іншими словами напої з «бульбашками».
- Широкий приплющений фужер-чаша також призначений для ігристих вин і шампанського. вуглекисень з нього виходить швидше. Де їх можна часто побачити? При прикрасі торжества пірамідою для водоспаду з шампанського.
Сомельє уточнюють, що подати шампанське або ігристе вино в келиху для вина не буде помилкою. Справа в тому, що особливу форму фужера для шампанського винайшли ще тоді, коли ігристі вина не фільтрували. Спеціальна форма дозволяла залишати осад на дні келиху. Зараз ігристі вина фільтрують, тому з осадом проблем не виникне.
Склянки для віскі, бренді і коньяку
Розберемо які ємності слід подавати для міцних напоїв, таких як бренді, віскі, коньяк.
- Фужер для коньяку, бренді ще називають коньячний келих або сніфтер. В англійській мові слово сніфтер бере початок від слова «нюхати». Форма широка, звужується до верху. Ніжка вузька і коротка. Його ще подають для таких напоїв як кальвадос або молодий арманьяк. Келих сприяє розкриттю смаку і аромату в двох напрямках. По-перше, форма сприяє зручному розташуванню його в долоні, при цьому напій нагрівається і розкриває свій аромат. По-друге, він широкий і звужений до верху, що дозволяє сконцентрувати аромат і сфокусувати його на виході з келиха.
- Стакан для віскі широкий, прямий з товстим дном шести – або восьмикутної форми. Обсяг найчастіше дорівнює 220-300 мл. Застосовують також для інших міцних напоїв в «чистому» вигляді з додаванням льоду.
Вишуканість форм для вишуканих коктейлів
Ви не любите коктейлі? Тоді ви просто їх не пробували чи не знайшли «свій». Алкогольні і безалкогольні, міцні і ніжні, солодкі і гострі – різноманітність коктейлів рівно знаку «нескінченність». Келихи для коктейлів красиві, вишукані і різноманітні. Які вони бувають і як вибрати потрібний?
- Коктейльний келих – ще називають келихом для мартіні через те, що в ньому найчастіше подають відомий напій «вермут» ТМ Мартіні. Форма нагадує перевернутий конус на тонкій ніжці. Обсяг коливається від 80 до 280 мл. У ньому подають охолоджені напої без льоду, середнього обсягу.
- Маргарита – створений спеціально для однойменного коктейлю «Маргарита». Форма дворівнева – рівне більш широке коло над більш вузьким перевернутим конусом. Ніжка - вузька і висока. Обсяг від 200 до 250 мл. Використовується також для подачі заморожених коктейлів і напоїв.
- Келих Харрікейн призначений для тропічних коктейлів. Часто використовується для оформлення «гавайських» вечірок. Обсяг – 400-480 мл.
- Фужер під назвою «пус кафе» маленький та елегантний. Їх обсяг дорівнює 80-120 мл. Використовують для подачі «шаруватих» коктейлів.
Барні набори коктейльних келихів повинні включати всі перераховані різновиди, а для будинку вибирайте фужери призначені для улюблених напоїв і застосовуйте їх із задоволенням!
Склянки – не тільки для соку
Склянки потрібні для подачі соків, коктейлів великого обсягу, содової, газованих і прохолодних напоїв. Вони також бувають різноманітної форми.
- Стакан Коллінз – це сувора елегантність класичної форми. Високий, тонкий з рівними стінками і потовщеним дном. Обсяг таких склянок буває від 240 до 320 мл.
- Хайбол відрізняється злегка «надутими» стінками. Нагадує витягнутий (високий) м'ячик. Дно також потовщене. Обсяг від 160 до 240 мл.
- Тумблер – низька кругла форма склянки розчулює і розташовує до затишку.
Чарки для горілки, коктейлів і лікерів
Відмітна характеристика – це маленький обсяг чарок. Які ж вони бувають і що в них «наливають»?
- Стопка – це ємність з прямими рівними стінками і товстим дном. Бувають стопки і з фігурними стінками. Їх обсяг дорівнює 40-60 мл. Подають в них міцні алкогольні напої без льоду – горілку, гіркі наливки, настоянки. Також в них подають коктейлі-шоти, які п'ють «залпом».
- Лікерна чарка, як видно з назви, призначена для різноманітних смачних лікерів в «чистому» вигляді. Обсяг, як і у стопки, 40-60 мл. Ця чарка характеризується високими рівними стінками і стійкою ніжкою.
- Чарка для горілки – об'єднує витончену форму з фортецею напою. Обсяг дорівнює 25-40 мл. Характеризується як маленька кругленька форма ємності на високій тонкій ніжці.
Пивні келихи – великі і не дуже
Згідно з формою розрізняють кілька основних різновидів – келих для пива, склянку і кухоль. А ось обсяг дуже різноманітний - від 220 мл до 1000 мл.
- Кухоль для пива – потужний і рельєфний. Стінки і дно «товсті». Гуртки досить важкі і подаються чоловікам. Обсяг дуже різноманітний – він 250 до 1000 мл.
- Стакан для пива – високі і елегантні. Стінки зазвичай гладкі, фігурні. Дно трохи потовщене. Обсяг коливається від 220 мл до 1000 мл. Такі ємності призначені як для чоловіків, так і для жінок.
Купити келихи, склянки й чарки в інтернет-магазині "Побудуй"
Чому вибрати набір келихів, чарок і склянок як і будь-який інший посуд зручно інтернет-магазині «Побудуй»?
- Центральний офіс знаходиться в Києві, а склади розташовані в більшості великих міст України. Тому доставку обраного набору фужерів здійснимо в найкоротші терміни.
- Ціна на сторінках «Побудуй» завжди актуальна і перевірена.
- Привітні і кваліфіковані співробітники. Якщо ви не задоволені роботою наших співробітників, відправте, будь ласка, лист на електронну пошту [email protected]. Нам важлива Ваша думка і ми не залишимо без уваги відгук.